Защо връзките ни стигат до крах?

Страхът от провала ли е началото на края?

25.07.2016 | 23:15
Istock

Няма нищо по-секси от това група учени да седят в научна лаборатория, анализирайки причините, водещи връзките ни до крах. Изглежда е време да счупим свещите и да заровим черния шоколад, защото предстои да стане "адски“ романтично.

Ново изследване на психолози от Университета в Тенеси разкрива съществуването на комбинация от характеристики, които могат да предрекат неудовлетвореност във връзките ни. Главното е, че страхът ни от провал създава самия провал, а емоционалният тормоз, който оказваме върху любимите си, е функция именно на този страх.

За целите на изследването, публикувано преди дни в Psychology Today, учените са разглеждали взаимоотношенията между 218 студенти. По думите на изследователите, повечето от тях били млади и зелени, още неопитни за сериозните неща.

Проучването преминало през 3 етапа. В първия на студентите били задавани въпроси, като началният от тях целял да открие дали между влюбените съществува емоционална комуникация.

"Попитайте партньора си дали ви обича. Доколко ще се почувствате заинтересовани, ако получите отговор да?“. Когато любим човек не ни отговори или каже нещо от сорта „И аз те обичам“, се задейства автоматичен механизъм в съзнанията ни, който опитва да разбере какво не е наред. Оттам тръгва и ефектът на доминото, представен в случая с тотална неувереност, мнителност и емоционална (а и физическа) незадоволеност. При отговор "да“ с бонус усмивка всичко е наред.

Прочете цялото изследване в Tialoto.bg