Кои методи на готвене правят храната ни токсична?

Вредите от консумацията на месо, приготвено на грил, върху организма са същото толкова, колкото от тютюнопушенето

25.07.2016 | 23:00 Редактор: Ирина Георгиева
Кои методи на готвене правят храната ни токсична?

Знаете ли, че вредите от консумацията на месо, приготвено на грил, върху организма са същото толкова, колкото от тютюнопушенето.

Известно ни е, че начинът на приготвяне на храната определя доколко тя е здравословна за организма. От десетилетия се говори, че опушването, пърженето, грилът водят до образуване на канцерогенни вещества в храната. Опитваме се да избегнем тези методи на готвене, но можем ли да  бъдем сигурни, че по другия начин яденето ни ще е по-безвредно?

При готвенето си трябва да се стремим към две основни правила, за да може то да е по-здравословно:

  1. При обработката на храната да не се получава промяна в структурата на белтъчините, защото те се възприемат от организма ни като чужди и биват атакувани от него;
  2. Да не се допусне окисляване на мазнините. При топлинната обработка на мазнините се отделят дикарбонати, които причиняват клетъчни мутации и предразполагат към появата на рак. Полиненаситените мазнини пък са ни особено ценни, тъй като помагат на организма да се справи със свободните радикали, а са силно чувствителни на действието на топлината и химически компоненти. 

Опасностите при различни видове приготвяне на храна можете да разберете в Puls.bg