Яжте орехи за нисък холестерол

Консумацията на ядките не води до трупане на излишни килограми, твърдят учени

13.04.2016 | 21:51 Редактор: Луиза Божинова
Facebook

Консумацията на орехи може да допринесе за намаляване на здравословни проблеми, свързани с възрастта, без да води до натрупване на наднормено тегло, показват резултати от двугодишно изследване.

Орехите, определяни от някои здравни експерти като супер храна, са отличен източник на протеини, които регулират апетита, и фибри, които подпомагат храносмилането. Голяма част от специалистите смятат обаче, че тези ядки съдържат много калории и могат да доведат до наддаване на килограми.

Първоначалните открития, направени от американски и испански учени, показват не само, че увеличаването на теглото е минимално, но и че редовната консумация на шепа орехи може да доведе до значително намаление на нивата на холестерол, особено сред хората на средна възраст.

В рамките на проучването са наблюдавани 707 пациенти между 60 и 82 години, които не страдат от неконтролиран диабет или високо кръвно налягане, алергия към орехи или затлъстяване. 260 участници са консумирали орехи редовно, а останалите са изпълнявали ролята на контролна група. След една година данните са показали, че както при хранещите се с орехи, така и при участниците от контролната група се наблюдава леко увеличение на теглото и промени в показатели като общ холестерол, триглицериди и липопротеини с висока плътност. Сравнението на информацията е показало, че доброволците, които са консумирали орехи са имали по-голямо намаление на нивата на холестерол.

Предишни изследвания вече са доказали, че последователната консумация на орехи има няколко потенциални ползи за здравето, включително намаляване на риска от диабет 2 и сърдечни болести. Новото изследване е представено в рамките на конференция в Сан Диего, Калифорния, посветена на експерименталната биология, информира TechTimes.