Стволови клетки от "любовни дръжки" борят диабета

Бета клетки, произвеждащи инсулин в панкреаса, помагат срещу заболяването

12.04.2016 | 17:13 Редактор: Луиза Божинова
Стволови клетки от

Мазнините в областта на талията, наричани "паласки" и "любовни дръжки", са нещо, от което всеки човек иска да се отърве. Швейцарски специалисти обаче са ги използвали за пробив в изследванията на диабета и нова надежда за страдащите от заболяването, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в списание "Нейчър къмюникейшънс".

Изследователи от Федералния технологичен институт извлекли стволови клетки от мастна тъкан на 50-годишен индивид и са ги препрограмирали генетично, за да ги превърнат в бета клетки, които произвеждат инсулин в панкреаса.

За изследването си специалистите са създали сложна синтетична мрежа от гени - генетичен софтуер. Целта им е била да пресъздадат фактори на растежа, необходими за диференцирането на развиващите се бета клетки в процеса на съзряването им. Учените отбелязват, че за тях е било важно максимално да наподобят естествените процеси, за да накарат бета клетките да функционират.

Изследователите вярват, че чрез този процес са постигнали съществен пробив, тъй като в него се използва синтетична мрежа, за да бъдат препрограмирани гени да произвеждат функционални бета клетки. Досега учените са контролирали процесите на диференциране на стволови клетки, добавяйки към тях с помощта на пипети различни химикали и протеини.

"Точните време и количество на тези фактори на растежа са изключително важни. Добавянето на точното количество в точното време не само е много трудно, но е и неефикасно. За сравнение - при новия процес три от четири стволови клетки от мастна тъкат успешно се трансформират в бета клетки", обясняват специалистите.

Новите бета клетки изглеждат и функционират по сходен с естествените бета клетки начин, но въпреки това не секретират същите количества инсулин като тях, което ще бъде следващата цел на изследователите.