Ябълка или банан на ден намаляват риска от инфаркт

Пресните плодове са по-полезни от смутитата и фрешовете

07.04.2016 | 15:33 Редактор: Луиза Божинова
Ябълка или банан на ден намаляват риска от инфаркт

Ябълка или банан на ден могат да намалят риска от инфаркт и инсулт с до една трета, съобщи в. "Дейли експрес".

Учени от Оксфордския университет проследили хранителните навици на половин милион възрастни в Китай седем години и откриха, че порция от 100 грама свежи плодове, която се равнява на една ябълка или един банан, на ден може да редуцира смъртта от сърдечносъдови заболявания с една трета.

Тайната се крие в това, че плодът трябва да е на първо място пресен, тъй като всякакъв вид преработка, като блендирането за смутита например, отслабва полезните му качества.

Сърдечните заболявания причиняват повече от една четвърт (27%) от смъртните случаи във Великобритания, където на всеки три минути и половина някой получава инсулт.

"Връзката между консумацията на плодове и риска от сърдечносъдови заболявания се забелязва още по-лесно в Китай, където много от хората почти не приемат плодове", заяви д-р Хуайдун Ду от Оксфордския университет.

Тъй като плодовете са богат източник на калий, фибри, антиоксиданти и много ограничено количество калории и натрий, учените все още не са установили точно кои вещества предпазват от здравословни проблеми.