Вавилонците използвали сложна формула, за да изчислят движението на Юпитер

Aко изводите се потвърдят, това ще означава, че развитието на математиката във Вавилон е изпреварило нивото на науката в древна Гърция

29.01.2016 | 16:43 Редактор: Ирина Георгиева
Вавилонците използвали сложна формула, за да изчислят движението на Юпитер

Древните вавилонци използвали сложна формула от геометрията, за да изчислят движението на Юпитер - около 1400 години по-рано от откритието на същата "техника" в средновековна Европа - техника, която се превръща в основа на съвременните графики, установява проучване, цитирано от The Independent.

Изследовател на науката и историята открил доказателство, че вавилонските свещеници, живеещи между 350 преди Христа и 50 преди Христа изобретили и използвали абстрактна формула на геометрията, която до момента се смяташе, че е била открита през XIV век. 

Още по темата

Въпреки че алгебрата и геометрията са добре познати в древен Вавилон - култура, която може да се проследи до 1800г. преди Христа, това е първият път, когато някой е открил доказателства, които показват, че вавилонските учени са знаели как да използват геометрията, за да направят диаграма на нерегулярните движения на една планета, коментира проф. по история на древните науки Матю Оссендрийвер в Хумболтовия университет в Берлин.

"Новото е, че въвелонците също са използвали геометрия в техните астрономически изследвания. Имаме доказателства, че те са използвали геометрично фигури, за да преценят движението на планетите. Наистина вълнуващото е, че видът геометрия, който са използвали е много специфичен." - поясни проф. Оссендрийвер.

"Това, което установихме по същество е почто като съвременната графика геометрична фигура, която представлява абстрактно математическо пространство. Това е наистина ново и вълнуващо, защото се смята, че за първи път е било установено много по-късно, около 1350г." - добави проф. Оссендрийвер.

Вавилонско клиновидно писмо, гравирано върху глинени плочки, държани в Британския музей в Лондон показа, че свещениците са изчислявали движението на Юпитер в небосвода в продължение на 60 дни. С помощта на трапеца вавилонците са изчислявали интегралната показателна функция, построявайки графика, свързваща времето и скоростта на придвижване на планетата. Ако изводите на учения се потвърдят, това ще означава, че развитието на математиката във Вавилон е изпреварило нивото на науката в древна Гърция.

Изследването е публикувано в списание Science.