Невидимият убиец вкъщи: Газ без мирис, който може да е свързан с рак на белия дроб

Облъчването на човека от радон е предимно в жилища, пише Министерство на здравеопазването

23.11.2015 | 15:52 Редактор: Ирина Георгиева
Невидимият убиец вкъщи: Газ без мирис, който може да е свързан с рак на белия дроб

Един от най-популярните "невидими" убийци у дома е въглеродният окис. Съществува друг малко известен газ, който убива 27 пъти повече хора, пише Daily Mail. Този "невидим убиец" е причина за смъртта на 1100 души годишно в Обединеното кралство, а по-лошото е, че се промъква в дома.

Радонът е радиоактивен, без мирис, безцветен газ, който присъства по природа в по-голямата част на Обединеното кралство, както и в някои други страни по целия свят, сред които и в България.

Радонът се отделя в различни количества и концентрации от радиоактивни елементи, например от уран, който естествено присъства в скали и почви.

Епидемиологични проучвания върху здравето на миньорите, направени от  американската обществена здравна служба през 1950г. и 1960г., са установили, че има връзка между високите нива на радо и рак на белия дроб. Подобни проучвания са правени и в България.

Докато радонът се отделя от земята, той бързо се размива в атмосферата в относително безвредни концентрации. В затворени пространства, в сгради без вентилация, в мазета и мини - концентрацията на радон може да бъде опасно висока.

Изследвания

След подробно проучване във Великобритания, направено между 1970г. и 1980г. е установено, че нивото на концентрация на радон в жилищни и други сгради може да бъде достатъчно високо, че да причини рак на белия дроб.

Биологичната опасност се дължи не на самия радон-222*, а на дъщерните му продукти - полоний-218, полоний-214, бисмут-214 и олово-214 (краткоживущи дъщерни продукти на радона с периоди на полуразпадане под 30 минути), които отделят алфа- и бета-частици. Те се прикрепят към аерозолите във въздуха и се отлагат по стените и различните
повърхности, от където по-късно биха могли да постъпят с вдишвания въздух в човешкия организъм. 

Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти. Единственият начин да се установят повишени концентрации на радон е чрез специализирано измерване, поясняват от Министерство на здравеопазването.

По-лошо от азбест?

Въз основа на новото проучване, правилеството на Обединеното кралство е заключило, че годишно 1100 смъртни случаи от рак на белия дроб са в резултат от излагане на високи концентрации на радон. Тази бройка е значително по-висока от отчетения брой на смъртни случаи на хора с рак на белия дроб, свързан с азбест.

Концентрацията на радон във въздуха се измерва в бекерел на кубичен метър (Bq/m3). Допустимото ниво във Великобритания е 200 Bq/m3. В България препоръчителното ниво на радон в нови сгради е също до 200 Bq/m3, а в стари сгради до 300 Bq/m3. На това ниво, рискът за непушач да развие рак на белия дроб е по-малко от 1 на 200, но за пушачите опасността е 1 на 7. При нива от 800 Bq/m3 рискът за непушачи е 1 на 100, а за пушачи е 1 на 3.

Концентрациите на радон в сградите варират и се влияят от различни фактори. От значение е местоположението. Облъчването на човека от радон е предимно в жилища, пише Министерство на здравеопазването. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е около 4 пъти по-интензивно в сравнение с лятото. При често отваряне на врати и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух. През зимния сезон, когато помещенията се проветряват по-рядко и прозорците са уплътнени, е възможно да се регистрират завишени стойности.

* Използвани източници:

  • Национална програма за намаляване на въздействието на радон в сгради върху българското население. НЦРРЗ
  • Министерство на здравеопазването
  • Daily Mail