Как да натрупате богатство - съвети от милионери за спестяване на пари

Научете се да правите разлика между нещата, които ви "трябват" и "искате"

19.11.2015 | 16:08 Редактор: Ирина Георгиева
Как да натрупате богатство - съвети от милионери за спестяване на пари

Не всички милионери имат холивудска история затова как са забогатели. В действителност голяма част от богатите хора са като всички останало, които живеят скромно в средно големи домове и търсят начин да оптимизират спестяванията си, пише Business Insider.

Ето какво споделят някои от тези "милионери в съседство":

1. Проследете разходите си

Записвайте всяко нещо, което купувате.

"Запишете разходите си и ги анализирайте." - съветват Джеръми Джейкъбсън и Уини Тсенг, които са се пенсионирали на 30 години с милиони долари в банката.

"Проследете парите си. Гарантирам, че ще намерите нещо, за което не знаете, че харчите парите си или ще откриете излишни харчове." - допълват богаташите.

Джеф Джонсън, който е направил 1 милион долара със съпругата си Аманда, когато са били на по 34 годишна възраст, дава подобен съвет:

"Ние знаем точно колко харчим за определени неща и по кое време." - обяснява Джонсън.

2. Установете ясни цели

Говорете с половинката си какви са спестовните ви цели.

"Един ден Джеръми просто влезе в къщи и попита: "Уини, искаш ли да пътуваме по целия свят завинаги? Тогава започнахме да планираме. Имахме конкретна цел, която искахме да постигнем." - разказва Тсенг.

"Не сме имали за цел да се пенсионираме на 40-годишна възраст. Идеята ни беше как да постигнем целта си по-бързо?" - поясни Джейкъбсън.

Двойката са променили начина си на живот веднага, започвайки да спестяват 70% от доходите си и са ускорили възможността си да се пенсионират до 30-годишна възраст.

3. Живейте просто и използвайте по-малко

Живейте според възможностите си. Натрупването на богатство често е свързано с усърдното спестяване и със съзнателното правене на разходи. "Милионерите в съседство" понякога просто избират да живеят скромно.

"Голяма част от хората влагат парите си на вятъра, а именно в скъпи коли и апартаменти." - коментира Дароу Къркпатрик, който се пенсионира на 50 години с нетна стойност от 1 милион долара. 

Къркпатрик и семейството му живеят в средно скъпа къща, която са изплащали 10 години.

Джули Рейнс, която е постигнала статута на милионер на 40-годишна възраст споделя подобни убеждения.

"За мен да живея скромно - в малка къща и да нямам луксозен автомобил - наистина ми помогна много. Запазете разходите си ниски." - съветва Рейнс.

"Живейте според възможностите си и инвестирайте разумно. Оптимизирайте малкото неща в живота си, които наистина са важни за вас. Не следвайте тълпата - не всичко може да се оптимизира." - посочва Къркпатрик.

4. Избягвайте финансовия шум

Заглушете финансовия шум.

"Да, обичам да чета и да слушам финансови новини, но не позволявам тези външни влияния да ме разсейват." - обяснява Джонсън.

"Когато фондовата борса пада с 200 пункта, не се побърквам и не започвам да продавам. Не позволявайте на други хора - независимо дали са ваши приятели, съседи, а дори и семейство да повлияе на разходите ви. Съсредоточете се върху това, как искате да се държите и не се влияйте от външна сила." - добавя Джонсън.

5. Бъдете внимателни, когато харчите

Научете се да правите разлика между нещата, които ви "трябват" и "искате". Бъдете внимателни за всяка покупка, която правите, съветва Луан Абрамс.

"Наистина ли това нещо ще ви донесе щастие или можете да живеете и без него. Внимавайте в какво влагате парите си." - подчертава Абрамс.

6. Внимавайте, когато имате повтарящи се разходи

Планирайте внимателно разходите, които ви се повтарят като например картата за фитнес.

"Наблюдавайте внимателно повтарящите се разходи, защото понякога са от решаващо значение. Всеки път, когато проверявате месечните си разходи - без значение дали са за ипотека, наем, кола или карта за фитнес - проверете дали тези сметки не могат да се оптимизират. Важно е да се мисли за тези неща като голям брой разходи, за които трябва да се спестят пари, вместо да се възприемат като месечна сметка. Те не трябва да се възприемат като нещо лошо." - съветва Къркпатрик.

7. Обърнете внимание на облагите на заетите лица

Можете да обърнете внимание какви са допълнителните бонуси към заплатата. Когато започнете работа има две големи страни на уравнението, а именно на каква компенсация имате право и какви са бонусите ви.

8. Инвестирайте преждевременно и често

Колкото по-рано започнете да инвестирате, толкова по-добре, съветва Рейнс. По думите й не е задължително да инвестирате в компании като Google или да пишете бестселър. Тези неща са страхотни, но има различни пътища към това да станете богат, смята тя.

9. Не забравяйте да харчите за това, което си заслужава

Пестете усърдно, но не забравяйте да се наслаждавате на живота.

"Да, можем да бъдем внимателни, да бъдем пестеливи, да следим разходите си - но междувременно можем да живеем и да се наслаждаваме на нещата от живота."  - категорични са всички запитани.

"Съсредоточете се върху пътуването - пътуването на живота ден за ден - по-стойностно, отколкото да се фокусирате само върху правенето на пари или милиони."