Френски обяд в София

Изложение на храни и напитки 16-18 октомври 2015

17.10.2015 | 17:19
Френски обяд в София

Деликатеси от Франция: сирена, вина, хляб, сладкиши и консерви показват производители и търговци в Княжеската градина в София на 16-18 октомври 2015.

Организираното от Френския институт и Френско-българската търговско-индустриална камара, изложение „От Франция с любов“ предлага храни и напитки в изложението през уикенда.

В бялата палатка пред паметника на Съветската армия се влиза с вход от 2лв, валиден за двата почивни дни /децата влизат безплатно/. Производители от различни провинции, включително Елзас, Лотарингия, Лангедок предлагат продукти на френската кухня, готови, полуготови и пакетирани /бутилирани/ с изключително качество.

Присъстват и няколко софийски ресторанти и магазини, специализирани във френската кухня и брандове.

В събота по обед най-голяма опашка имаше пред щанда на L’Etranger за гореща лучена супа и рататуй. Любопитно е присъствието на една алтернативна кола, напитката от Лотарингия, Lorraine Cola, „произведена по тайна рецепта от кола, карамел и захар“ от Les Brasseurs de Lorraine.

Палатката на френските вкусове е пълна с домашна лимонада, шампанско, добре узрял камамбер, кола от Елзас, бира от Лотарингия, гъши дроб, колбаси, пастет, подправки, сироп и географска карта на деликатесите.

Присъства издателство Колибри с книги на френски и български език, включително кулинарни и специализирани речници за градината. Тук е и чудесното им първо двуезично издание на „Малкият принц“ на Екзюпери в превод на големия български преводач Константин Константинов.

Изложението на френски храни се провежда за втора поредна година месец преди пристигането на новото Божоле /19 ноември 2015/. Телевизия Bulgaria ON AIR е партньор на събитието.

 

Търговията между България и Франция

Франция е сред водещите външноикономически партньори на България.

  • - търговски стокооборот: 1,7 млрд евро /Министерството на икономиката, 2014
  • - износ за Франция - 948 млн евро
  • - внос от Франция - 793,5 млн евро
  • - експорт на български продукти за Франция - 4,3% от общия износ
  • - внос - 3% от общия /МИ, 2014/

Вижте репортажа на Кремена Кръстева.