Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Фактори като тютюнопушенето, пиене и преяждането може само отчасти да обяснят разликата в продължителността на живота

06.10.2015 | 18:46 Редактор: Ирина Георгиева
Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Веднага след като съм се родил, вече съм бил обречен да умра по-рано от останалите бебета в моето родилно отделение - проклятие, което трудно може да се избегне, пише журналистът на BBC Дейвид Робсън. Причината? Неговият пол. Заради факта, че се е родил мъж се очаква да умре три години по-рано спрямо жена, родена на същия ден.

Значението на това да бъда мъж е най-вероятно това, че ще умра по-млад от жените около мен? Възможно ли е да прекъсна проклятието на моя пол? Тези въпроси си задава Робсън. Според изследването му въпреки тези факти да са известни от десетилетия, едва наскоро учените са се опитали да достигнат до определени отговори.

Според едно по-ранно предположение самите мъже "копаят гроба си". Независимо дали работят в мини или обработват земята, те натоварват допълнително телата си и трупат наранявания, които може да окажат влияние на по-късен етап. И все пак, ако това е така част от мистерията се разплита, но какво може да се каже за мъжете и жените, които имат заседнал начин на работа.

Всъщност разликата в продължителността на живота е останала стабилна, дори и след всички най-големи "катаклизми" през годините. Според Швеция, която предлага най-надеждните исторически данни - през 1800г. средната продължителност на живота при жените е 33 години, а за мъжете е 31 години, докато днес тази възраст е 83,5 години за жените и 79,5 години за мъжете.

Според една скорошна статия: "Това забележително последователно предимство за оцеляване на жените в сравнение с мъжете се забелязва в най-ранните етапи от живота, в неговия край, както и през целия живот, сочат данни за демографията на различни страни. Не може да има по-силен модел в човешката биология."

Още по темата

Не е лесно да се докаже, че мъжете злоупотребяват повече с телата си. Фактори като тютюнопушенето, пиене и преяждането може само отчасти да обяснят разликата в продължителността на живота между половете и защо варира толкова много между отделните страни.

Например руснаците умират средно 13 години по-рано от рускините отчасти, защото пият и пушат повече от тях. Факт е обаче, че и женските шимпанзета, горили, орангутани и гибони също надживяват мъжките в групата си, но не виждаме маймуните - мъжки или женски - с цигари, висящи от устата им или с чаши бира в ръката им.

Още по темата

Вместо това, най-вероятно отговорът се крие в човешката еволюция.

"Разбира се и социалността и начинът на живот имат влияние. Не изглежда да е нещо по-дълбоко вкоренено в човешката биология." - коментира Том Киркууд, който изучава биологичната основа за остаряване в Университета Нюкасъл във Великобритания.

Има много потенциални механизми - като се започне от ДНК-то и хромозомите. Хромозомите са по двойки като жените имат две X хромозоми, а мъжете X и Y хромозома.

Разликата може да се получи и заради разликата, по която клетките остаряват. Жените имат две хромозоми X, докато мъжете само един - тоест жените имат резервен, ако единият е повреден, докато при мъжете не е така. Повечето клетки могат да се "повредят" с времето, с което рискът за отключване на болести при мъжете е по-голям.

Друго предположение е свързано с хипотезата за "джогинг на женското сърце", когато пулсът на жената се увеличава по време на втората половина на менструалния цикъл. По този начин се намалява риска от сърдечни-съдови заболявания.

По-високите хора имат повече клетки в телата си, което означава, че са предразположени за развитието на вредни мутации. Също така по-високите организми хабят повече енергия, което може да се добави към износването на тъканите. Мъжете са склонни да бъдат по-високи от жените, следователно те са изложени на допълнително "щети".

Още по темата

Истинската причина може да се крие и в тестостерона, който "управлява" най-различни мъжки характеристики - от по-дълбокия глас до окосмяването. Доказателството затова удва от най-неочакваното място: императорският двор на династията Chosun в Корея. Наскоро бяха анализирани записи от дворцовия живот от XIX век, според които 81 евнуси са доживели до 70 годишна възраст - в сравнение с останалите мъже в двора, които са достигнали само до 50 годишна възраст. 130 пъти по-вероятно е било те да празнуват стотния си рожден ден, отколкото средностатистическия човек в Корея по това време, дори и царете, които са били най-разглезените в двора не са се доближавали до тази възраст.

Не само, че жените не е изложени на рисковете от тестостерона - те могат да се възползват и от собствената си "еликсир на младостта", който помага да излекуват и някои от опустошенията на времето. Женският полов хормон естроген е "антиоксидант", което означава, че той изчиства отровните химикали, които причиняват стрес клетки.  

Изследвания показват, че тялото на жената, трябва да е в по-добра форма от това на мъжа, за да може да роди.

Това е слаба утеха за мъжете днес, както и учените продължават да търсят окончателният отговор.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма