Ключът за предотвратяването на астма може да е в добрите бактерии

Най-често астмата започва в ранна детска възраст, а от нея страдат над 300 милиона души по света

01.10.2015 | 15:05 Редактор: Ирина Георгиева
Ключът за предотвратяването на астма може да е в добрите бактерии

Най-често астмата започва в ранна детска възраст, а от нея страдат над 300 милиона души по света. Канадски учени откриха, че болестта може да бъде предотвратена, ако организмът бъде изложен на "добри бактерии" още в най-ранна възраст, пише BBC.

Специалистите са изследвали 319 деца и милиарди бактерии, които се намират в човешкото тяло. Анализът показва, че организмът е изложен на висок риск от астма, ако четири определени бактерии липсват. Анализът е публикуван в списанието Scince Translational Medicine.

Учените стигнали до извода, че "правилните бактерии на точното място" може да бъдат най-добрият начин за предотвратяване на алергии и астма.

В здравото човешкото тяло се съдържат средно 10 пъти повече бактерии, гъбички и вируси отколкото са клетките, които съставляват човешкото тяло. Смята се, че този "микробиом" има огромно въздействие върху здравето. Именно заради това учените от университетът на Британска Колумбия и тези от детската болница във Ванкувър сравнили организма на три месечно бебе и това на тригодишно дете, което страда от астма от една година.

Изследванията показват, че децата, които са получили четири вида чревни бактерии в първите три месеца от живота си, може би са защитени срещу развитието на астма. Това са бактериите, наречени FLVR (Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella и Rothia), естествено придобити от голяма част от децата в домашна обстановка. Докато по-голямата част от децата с астма не са ги придобили тези бактерии. Това предполага, че първите няколко месеца са от решаващо значение.

Идеята на учените е в бъдеще да направят така че на децата да не им липсват тези бактерии и да се предотврати основната причина за развитието на болестта.