NASA отрече твърдението, че астероид ще удари Земята през септември

Шансът да ни удари "потенциално опасен астероид" през следващите 100 години е по-малък от 0,01%

28.08.2015 | 13:43 Редактор: Ирина Георгиева
NASA отрече твърдението, че астероид ще удари Земята през септември

Конспиративни теории продължават да твърдят, че ще бъдем убити от астероид. От NASA категорично отрекоха твърдението и отбелязаха, че това е много, много малко вероятно да се случи, пише Independent.

Телевизионни репортажи от тази седмица на "пророка" Ефрейн Родригес съобщиха, че астероид е на път да удари Пуерто Рико и да унищожи Земята. Родригес смята, че апокалипсисът ще бъде между 15 и 28 септември. NASA категорично отрече, че нещо се е насочило към нас през идния месец.

"Ако имаше какъвто и да е достатъчно голям обект, способен да направи подобно унищожение през септември, вече щяхме да сме го видели." - заяви Пол Чодас, ръководител на подразделението на НАСА Near-Earth Object (Близки до Земята обекти) към Лабораторията за реактивни двигатели (Jet Propulsion Laboratory) в Пасадена, Калифорния.

Агенцията не е забелязала астероиди или комети, които биха причинили такива щети, да идват към нас, подчерта Чодас. По думите му шансът да ни удари "потенциално опасен астероид" през следващите 100 години е по-малък от 0,01%.

В отдела на NASA Near-Earth Object участва международен екип астрономи и учени, които следят непрестанно небето с най-мощните телескопи, търсят астероиди, които биха могли да навредят на нашата планета и прогнозират траекториите им през пространството в обозримо бъдеще. Ако има някаква опасност, Чодас и колегите му щяха да знаят за нея.

Ефрейн Родригес твърди, че е пророк и прави дълги, апокалиптични клипове в YouTube.