Една икона на Токио ще си отиде

Хотел Окура ще бъде заменен с олимпийски стадион

26.08.2015 | 12:38
Една икона на Токио ще си отиде

Репортаж от Токио на Ивон Ман от Bloomberg за хотел Окура в Токио. Плановете на управата на японската столица са на същото място да построи хотел за Олимпиадата през 2020. Ивон Ман разговаря с архитект Тошико Мори и Фиона Уилсън от Monocle Asia за проекта.

 

Да се обикаляш из хотел Окура в Токио е все едно да се върнеш към 1960г. Попадаш в друг свят. Хората дори започват да говорят по-тихо.

Най-напред ще влезете в лобито - изчистен стил и геометрия. Място за срещи на гостите за запознанства и бизнес контакти. Фиона Уилсън ръководи бюрото на Monocle Asia.

Още по темата

Като влезете, попадате в една атмосфера, която е почти невъзможно да се открие на друго място.

През годините този забележителен хотел е приемал световния елит. Глобални лидери, от президентите Форд, Рейгън и Обама до звезди от Холивуд. Неговият стил е смесица от съвременност и традиции и притежава уникален чар. Въпреки това скоро ще остане само в спомените. Теренът на хотела ще се използва за построяването на стадион за предстоящите Олимпийски игри, на които Токио ще бъде домакин през 2020, който ще покаже увереността на града в бъдещето.

Две кули ще бъдат построени на мястото на хотела по проект на сина на архитекта на Окура, Йоширо Тарагучи.

Фиона Уилсън е започнала подписка за запазване на хотел Окура и е удивена от реакцията, която е получила.

"Чувствах, че си заслужава да кажа на хората, че тази част от историята на Токио изчезва. Не след много време тук ще се издига гора от стъклени кули", казва Фиона Уилсън, управител на Monocle Asia.

 

От обикновени мейли до картички, Фиона получава отзиви от света на архитектурата от цял свят в защита на архитектурния паметник. Хиляди снимки бяха споделени в социалните медии с хаштаг #mymomentatokura.

Хотел Окура отказа да говори пред нас, но в изявление ни каза, че самата сграда е твърде стара, стаите са станали трудни за продажба, а вентилацията и водопроводът се провеждат. Това им пречи да са конкурентноспособни.

Окура казаха, че ще направят всичко по силите си да запазят оригиналния си стил, но критиците на проекта се съмняват.

"Тези сгради от 60-те, които включват и хотел Окура са по средата - нито достатъчно нови, нито достатъчно стари, за да бъдат запазени. Няма необходимото внимание към тях, като към нещо значимо", признава арх. Тошико Мори..

Активистите се надяват да спечелят битката, а Токио иска да каже на света нещо за себе си - може би малко по-силно отколкото трябва.

Ако битката бъде изгубена, светът ще се прости с още една ценна връзка с миналото си.

Ивон Ман, Блумбърг, Токио.

 

Четете още: Как апартаментът ви да стане по-зелен и екологичен.