Защо туристите заливат Гърция и избягват Турция

Броят на туристите, пристигащи на турските летища, започна да пада още през април

24.08.2015 | 17:44 Редактор: Георги Стоянов
Защо туристите заливат Гърция и избягват Турция

Гърция и Турция – съседи и исторически врагове – споделят същото синьо Егейско море, вкусна средиземноморска храна и древни руини. Въпреки това само Гърция остава неоспорим туристически хит.

Докато икономическият колапс на Гърция не се оказа пречка за привличането на туристи, близостта на Турция до раздираната от война Сирия и опасността от терористични актове се оказаха ключови фактори за отлива на туристи, пише Bloomberg.

В началото на лятото нещата не изглеждаха добре за Гърция, заради налагането на капиталовите контроли.

Още по темата

Въпреки това любителите на слънчевите плажове и безметежните гръцки острови пристигнаха с пачки кеш. По последни данни юли се оказа рекорден за гръцкия туризъм месец.

Само на няколко километра на изток от гръцките острови се намира Турция, където икономиката всъщност расте. Там историята с туризма обаче въобще не е розова.

Броят на туристите, пристигащи на турските летища, започна да пада още през април. В страната имаше ескалация от насилие, чиято кулминация беше атаката от миналата сряда на двореца Долманбахче – една от най-посещаваните в Истанбул туристически забележителности.

Инцидентът притесни чуждестранните посетители, че ако се окажат на неподходящото място в неподходящото време, те също могат да се окажат поредните жертви.

Други фактори също влияят на туризма в Турция. Страната беше една от водещите туристически дестинации за руснаците.

Колапсът на рублата обаче, означава, че много руски туристи вече не могат да си позволят подобна екскурзия.

През първите 6 месеца на 2015 туристите, идващи от Русия в Турция са се свили с 24% в сравнение със същия период на миналата година. Това разкриват данни на Турското министерство на културата и туризма.

Дори самите турци предпочитат ваканциите в Гърция, където цената на живота е паднала драстично в сравнение със собствената им страна.