Кени Гарет квинтет взриви Южния парк

Джаз фестивал в София 3-5 юли 2015

05.07.2015 | 00:17
Кени Гарет квинтет взриви Южния парк

Фестивалът A to jazZ събра още по-голяма публика във втората си вечер. Над 10 хиляди се събраха да чуят световноизвестния саксофонист и групата му-гости на софийския джаз фестивал на открито /вход свободен/.

В Южния парк, между музея Земята и хората и басейна Спартак на 4 юли 2015 Кени Гарет (саксофон), Коркоран Холт (бас), Вернел Браун (пиано), Маркъс Бейлър (барабани) и Руди Бърд (перкусии) и българската публика взаимно се оцениха и много се харесаха.

Групата не слезе от сцената преди да накара цялата публика да танцува и пее /дори охраната/. Концертът свърши 45 минути по-късно от планирания час.

Носителят на Грами Кени Гарет /роден в Детройт/ набира сили в оркестъра на Дюк Елингтън и след това пет години с групата на Майлс Дейвис, преди да започне самостоятелна кариера. Ню Йорк Таймз го нарича „Един от най-възхитителните саксофонисти след Чарли Паркър“.

В интервю за Notes on Jazz през май 2015 Кени Гарет казва, че всяко поколение трябва да дефинира музиката.

„Винаги обичам да разказвам една история. Записвах CD и парчето  се казваше „Ain’t Nothing But the Blues“, което написах, докато си спомнях за Майлс Дейвис, ВВ Кинг и Bone Thugs-N-harmony, една хип хоп група. И Боби Хътчътсън записваше с мен и ми казва: „Ей, ти шегуваш ли се, това ли блус?“ Аз си казах, че всичко е блус, но сигурно /той беше от друго поколение/ той го чуваше по друг начин..“

„Свирил съм с хора като Майлс Дейвис, Фреди Хъбърд , Ууди Шоу, Кути Уилямс, Доналд  Бърд, Арт Блейки и Дизи Гилеспи и като се сетя за това, се хващам за него като за нещо много ценно. Това не е нито добро, нито лошо. Това си е така.“

През юли Кени Гарет свири в Италия.