Срещата на Венера и Юпитер

01.07.2015 | 23:09
Срещата на Венера и Юпитер

Срещата на Венера и Юпитер бе наблюдавана на безоблачното небе над София след залез слънце на 1 юли 2015, към 21:40-21:50.

Небесното явление, при което две планети се появяват близо една до друга на нощното небе е впечатляващо за наблюдение, защото с просто око можем да видим тела на милиони километри от нас и едно от друго.

Срещата е наричана „космически танц“ и „целувка“.

Още по темата

В последните няколко седмици можеше да се наблюдава приближаването на Венера и Юпитер на небосклона, явлението, наричано „двойната звезда“ и сравнявано с митичната „Звезда от Витлеем“. На 1 юли двете планети бяха „най-близо“ една от друга.

Според NASA /графика/ на тази дата наблюдаваната като по-ярка, Венера е била на 46 млн мили от Земята, а Юпитер – на 560 млн мили от нас.

 

Идеалните условия за астрономически наблюдения са далеч от светлинното замърсяване на големите градове, когато небесните тела се виждат по-ясно. Но на 1 юли срещата на Венера и Юпитер беше достатъчно ярка, за да се види въпреки светлините на София, при това на здрач, ниско над западния хоризонт.

Любителите на астрономията направиха много добри снимки, някои от които може да видите тук - skyandtelescope.com, но - невероятно - двете планети можеха да се снимат и с любителски фотоапарат /снимката долу/.

Тази история не свършва дотук, защото и утре и в следващите няколко дни ще можете да видите "целувката" на Венера и Юпитер, ако погледнете след залез слънце към небето .