Испанският милиардер Амансио Ортега спечели 2,3 млрд долара за 1 ден

Ортега измести Уорън Бъфет от второто място на най-богатите хора в света

24.06.2015 | 14:13
Испанският милиардер Амансио Ортега спечели 2,3 млрд долара за 1 ден

Нетното богатство на испанския милиардер Амансио Ортега се увеличи с невероятните 2,3 млрд долара на 23 юни 2015, според Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Еднодневната печалба на испанския милиардер бе 500 млн долара повече от общия ръст на богатството на десетте най-богати хора в света, включени в този индекс.

Причината на големия ръст на богатството на Ортега беше скокът на акциите на базираната в Испания компания Inditex, собственик на Zara и най-голям ритейлът за дрехи в света от 3,9% на 23 юни 2015. Ортега е най-богатият човек в Европа и вторият по богатство в света. Той притежава 59% от Inditex, която има над 6000 магазина и постъпления от 18,1 млрд долара за годината, приключила през януари 2015.

Inditex неотдавна претърпя силен ръст и компанията планира да отвори още 480 магазина през 2015.

Освен дялове в Inditex, Ортега има инвестиции в офиси и жилища в цяла Европа и САЩ чрез два инвестиционни фонда.

През първата половина на 2015 богатството на Ортега се увеличи с 11 млрд долара до 72 млрд долара. За последните три години той стана 80% по-богат.

Неотдавна Ортега измести Уорън Бъфет от второто място на най-богатите хора в света.

Още по темата

Ортега е син на железничар. Той основа Zara през 1975 като магазин за бельо и халати за баня, които шиеше с бившата си жена Розалия Мера у дома. В средата на 80-те години успя да наложи Zara в цяла Испания и беше готов да излезе в чужбина. Бурно растящата империя на Ортега изненада света на ритейла - той работи без реклама, расте агресивно и контролира голяма част от веригата си на доставки.

 

Даниел Риет, моден директор на Louis Vuitton някога нарече Inditex "вероятно най-иновативния и опасен ритейлър на света".

Ортега растеше по време на испанската финансова криза, когато лично спечели 45 млрд долара от 2009 до 2014 с акциите на Inditex, които покориха целия капиталов пазар на Испания.

В последното десетилетие милиардите дивиденти на компанията бяха реинвестирани в имоти в големи градове като Мадрид, Барселона, Лондон, Чикаго, Маями и Ню Йорк.