Китай е Голямата награда за търговците на луксозни продукти: Bomoda

Брайън Бучвалд, гл. изп. директор Bomoda

28.05.2015 | 11:08
Китай е Голямата награда за търговците на луксозни продукти: Bomoda

Gucci обяви 50% намаление в Китай

Следвайки глобалните си конкуренти в луксозния сегмент като Chanel и Prada, притежаваната от французи и базирана в Италия модна къща Gicci взе решение и свали цените наполовина в Китай на 27 май 2015, с което предизвика масов интерес и опашки пред магазините си.

Магазините на Gucci в Шанхай, Пекин, Шенчу и други големи китайски градове свалиха цените наполовина на едни от най-популярните си продукти, с което компанията направи най-големите разпродажби откакто брандът стъпи в Китай през 1996, пише Market watch. Gucci е собственост на френската Kering.

 

Още по темата

Коментар от Ню Йорк на Брайън Бучвалд, гл. изп. директор Bomoda за Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 28 май 2015.

Брайън Бучвалд, гл. изп. директор Bomoda: Това са ключовите въпроси, на които не винаги се обръща внимание - както от страна на брандовете, така и от анализаторите, които ги следят. Виждаме в момента как 75% от всички покупки на луксозни стоки в Китай стават извън Китай. Ако помислим как брандовете са били засегнати от китайските, бразилските, близкоизточните и руските потребители, ще видим, че вътрешният пазар е важен, но трябва да се следи и мозайката - Европа, Япония, Япония-Корея, Северна Америка, Близък Изток и Китай. Резултатът за много брандове е нов микс, особено за Tiffany и Michael Kors.

 

 

 

Бих казала, че динамиката на китайските потребители, които купуват луксозни стоки, особено в светлината на борбата с корупцията. И все пак някои ваши брандове работят много добре в Китай, а някои - не. каква е разликата?

Брайън Бучвалд, гл. изп. директор Bomoda: Има два типа брандове, които работят добре в Китай. Първият е временен, а вторият - по-траен. Вторият свързва брандовете със силния си европейски произход - това са например къщи като Dior, Chanel, които имат дълга история. Това възприемане на бранда е валидно за Европа, но вече и за Китай. Такива брандове продължават да се купуват, заради вечната стойност в тях. Разбира се Michael Kors се справя изключително добре в последните няколко години и Gucci преди това. Тези брандове имат малко повече блясък, малко повече са водени от своето лого, повече са свързани с рекламата. И с промяната в настроението на клиентите тези брандове могат бързо да реагират.

 

Казахте, че Chanel се справя много добре в Китай. Louis Vuitton - също. Те се разрастват на пазара. Но Gucci наскоро свалиха цените в Китай с 50%. Опитват се да се отърват от последната си колекция на Фрида Джанини, преди да излезе новата, на Алесандро Мишел, новият криейтив директор на компанията. Какво ще кажете за бранда Gucci?

Брайън Бучвалд, гл. изп. директор Bomoda: Няколко неща. Ние промотираме всички брандове, за които говорим, следим хиляди точки на постъпване на данни. Анализирайки Gucci открихме, че китайците купуват по три причини - с цел автентичност, заради качеството на продукта и заради цената. Една от особеностите на Gucci в Китай е значителният пазарен дял, който залагат в продукта си. Като намаляват цените те се опитват да наводнят пазара в момента и да намалят ценовото несъответствие, което виждат спрямо Европа или Северна Америка.

 

Кои са основните предизвикателства за всички луксозни брандове, когато търсят растеж?

Брайън Бучвалд, гл. изп. директор Bomoda: Споменахте едно от тях - ценовото несъответствие и необходимостта да се търси повече ценово изравняване на различните пазари. Другото е да се мисли за глобалния китайски потребител, който стига до тях в Китай и да направят така, че посланията на различните пазари да се възприемат. Това не е треската за злато. Не е достатъчно да отвориш магазин и да се надяваш китайците да дойдат. Става дума за изграждане на дълготрайни отношения, за изграждане на връзка на бранда с потребителя и да инвестираш с десетилетия.

Защото говорим за 1,4 млрд души. За растяща средна класа. За 30-35% пазар на продуктите на лукса. Това е висока цена за следващите две десетилетия.