Активна отбрана в новата военна стратегия на Китай

Коментар на Дейвид Туид, Bloomberg News

26.05.2015 | 17:00
Активна отбрана в новата военна стратегия на Китай

Дейвид Туид, Bloomberg News коментира в студиото на Bloomberg в Хонконг новата военна стратегия на Китай. Китайската военна стратегия от май 2015, бе публикувана на 26 май от CCTV и разпространена от информационния офис на държавния съвет.


Още по темата

Дейвид Туид, Bloomberg News: Това е програмата на Китай по отбрана, която излиза на всеки две години. Тя леко промени темата си - говорихме по-рано, предишния път, когато програмата бе насочена към организацията на народната армия на Китай, флота и ВВС. Този път програмата включва много повече бъдещата стратегия на армията и всичките й оръжия. Голямата промяна е във флота. Те се отказват от стратегията на крайбрежна отбрана по море и преминават към военноморска отбрана и защита в открито море. Това носи със себе си редица нови моменти.

 

Като четем между редовете какво всъщност имаме?

Това означава защита на морските комуникационни линии. Би могло да означава защита на морските комуникационни линии чак до Индийския океан. Което ще даде на индийците повод за размисъл и тревога. Знаем, че подводници слязоха до Шри Ланка миналата година. Да не забравяме също така, че в началото на тази година Китай проведе военноморски учения с Русия в Средиземно море. Тук виждаме развитие на дълбоководен флот, което Китай обвързва с интересите си.

 

И разбира се, тук е включено Южнокитайско море, което е гореща точка.

Току-що имахме новина, че говорят за Филипините и как искат да продължат да правят контролни полети над района в Южнокитайско море. Това е зона, за която говорихме миналата седмица. Китай го споменава и в документа. Те говорят за това как някои външни страни се занимават с "разни неща Южнокитайско море". Това е ясен намек към САЩ.

 

Какво е усещането, какво иска Китай, какво смята за основна заплаха?

Основната заплаха, която Китай приема за такава са неща, които нарича "хегемония", "политика на силата", "нео-интервенционализъм". Това ни връща към обвиненията към САЩ за това, "че се бъркат" в зона, която китайците мислят, че е само на Азия. Не виждат никаква роля на САЩ в нея. Всъщност в преамбюла на военната стратегия поставя целия документ в контекста на "националното подмладяване" на Китай. Спомнете си, че Китай искаше да бъде водеща сила в Азия през 2014, да възстанови превъзходството си в култура, военна област, дипломация, икономика. И всяка стратегия започва от там, където е бил Китай в миналото. Неговото "унижение" при загубата на тази позиция..

Като четем тази военна стратегия - всичко е част от същото това настроение.

 

Още по темата

Няколко въпроса - първо - какво ново има за Южнокитайско море? И после какъв е военният им бюджет спрямо този в други страни?

Има голямо недоразумение по китайския военен бюджет. Бюджетът му е към 2% от БВП. Например американският е 3,8% от БВП, Русия - 4%. Китайският военен бюджет расте обаче много бързо. Затова имаме 10-15% ръст на военните разходи в Китай. В този документ обаче нямаме разбивка на военните разходи. Това е причина за честите оплаквания на САЩ. Така че не знаем колко харчат за флота, за пехотата, за ВВС. Би било полезно за американците. Те ще четат внимателно този документ, защото ще получат допълнителна информация за армията. Тази стратегия е доста дълга.

САЩ очевидно се влияе от такива документи за собствените си военни разходи и какво да прави с тях.

 

 

Понятието "активна отбрана" е включено още в преамбюла на документа. В него се казва, че "изграждането на силна национална отбрана и могъщи въоръжени сили е стратегическа задача на модернизацията на Китай и гаранция за сигурност за мирното развитие на страната.. Целта на ККП /Китайска комунистическа партия/ е да изгради силна отбрана за новата ситуация, да приложи военните стратегически насоки на активната отбрана в новата ситуация, да ускори модернизацията на националната отбрана и въоръжените сили.."

"В духа на стратегическите изисквания на отбраната извън крайбрежни води и защита в открито море, китайският военноморски флот постепенно ще пренасочи фокуса на вниманието си от отбраната в крайбрежни води към .. защита в открито море", е записано още в документа.