Как анализът на данни помага на Люис Хамилтън да печели състезания

Събирането и анализирането на огромни количества данни е от значение навсякъде.

25.05.2015 | 14:52 Редактор: Велко Каменов
Как анализът на данни помага на Люис Хамилтън да печели състезания

16 победи на състезания, първо и второ място в класирането при пилотите и първо място в класирането при конструкторите. През миналия сезон Mercedes AMG доминира във Формула 1, спирайки 4-годишната победна серия на Red Bull. Битката обаче не се води само от шофьора и болида му.

По  локална мрежа в централата на Mercedes по време на състезания и тренировки пристигат огромни количества данни от болидите на пилотите на компанията, сред които е и световният шампион Люис Хамилтън. Всеки детайл от температурата на гумите, до поведението на двигателя, се анализира.

„През цялото време изучавам данните, чието количество е на практика неограничено. Данните са в основата на новия начин на живот. Дори не мога да си представя как са живели в миналото”, споделя самият Хамилтън.

„В днешно време всичко се върти около изчислителната техника. Колкото по-силна изчислителна техника предоставите на едно предприятие – толкова по-успешно може да бъде то. Същото важи и за Формула 1. Симулациите, които се правят, помагат за разбирането какво трябва да се направи, когато пилотите излязат на пистата”, разкри Мехул Кападиа, генерален директор за F1 в Tata Communications.