Корейски занаяти на Шипка 6

Изложба по случай 25г. дипломатически отношения България-Южна Корея

28.03.2015 | 17:18
Корейски занаяти на Шипка 6

Изложбата „Тайните на корейските занаяти“ представя в галерията на ул. Шипка 6 СБХ традиционно корейско изкуство.

Изложбата се откри на 25 март 2015 и е в чест на 25г. от установяване на дипломатически отношения между България и Южна Корея.

На втория етаж в изложбения комплекс на Съюза на българските художници ще видите живопис, дърворезба, рисуван текстил, инкрустирани със седеф мебели, музикални инструменти и съдове от най-фин нефрит.

140 експоната са представени в изложбата.

Корейските майстори са известни със сребърните и златни гравюри върху метална основа, украсяването на дървени мебели, фина керамика и обработка на нефрит.

Изложбата ще остане на Шипка 6 до 9 април 2015.

 

Корейското изкуство привлича вниманието на колекционерите

Още по темата

Корейското изкуство в живописта, калиграфията, грънчарството, скулптурата, лакираните предмети или декоративното изкуство е традиционно за майсторите от Корейския полуостров от векове.

Изкуството от този регион в Далечния Изток има общи естетически идеи, мотиви, техници и форми с китайското и японското изкуство, но е развило собствен, характерен стил.

Красотата на корейското изкуство и силата на неговите майстори е в простотата, спонтанността и чувството на хармония с природата.

Основната тенденция в корейското изкуство през вековете е естествеността.

Традиционното отношение към възприемане на природата се проявява в естествената красота на материалите – дърво, керамика, текстил.

Корейската керамика е прочута с перфектната си повърхност.

Избягването на крайности е друга традиция в корейското изкуство.

Въпреки че не е представено в София, съвременното корейско изкуство е познато на международната общност ценители и колекционери от 90-те.

Още по темата

През 2004 Christie’s Хонконг включи в търговете си на азиатско съвременно изкуство и произведения на корейски автори, които предизвикаха интерес със свежестта и достъпността си.

Веднага след това корейски галерии отвориха в Пекин и САЩ.

Особен интерес в Европа се прояви след участията на корейски художници на ежегодното изложение за изкуства в Мадрид през 2007 и в Биеналето във Венеция.

В България корейската анимация бе високо оценена на Деветия световен фестивал на анимационното изкуство във Варна през 2013, чрез присъждането на Гран при на филма на режисьора Юми Йонг „Любовни игри“.

Съвременното корейско изкуство привлича с интересното преплитане на християнство и будизъм, традиционно и хипертехнологично, бъдеще и минало.

През март 2015 Christie's регистрира удивителен ръст в продажбите на азиатско изкуство.

Продажбите на Азиатската седмица в Ню Йорк – деветдневно събитие, започнало на 21 март 2015 достигнаха 360 млн долара, ръст от 80% от 2014 /200 млн долара/.

/Графика: NYT/