Нова мисия до Международната космическа станция

Астронавтите Скот Кели и Михаил Корниенко заминават на 12-месечна мисия

27.03.2015 | 18:59 Редактор: Ирина Георгиева
Нова мисия до Международната космическа станция

Американския астронавт Скот Кели и руския му колега Михаил Корниенко заминават на 12 - месечна мисия на Международната космическа станция, предаде BBC. Това ще бъде най-дългият непрекъснат престой на борда на платформата, която се намира на 400 км височина.

Учените се надяват да съберат повече информация за ефекта върху човешкото тяло след прекарано продължително време в микрогравитация. Косимическите агенции твърдят, че данните са безценни, тъй като се планира мисия до Марс.

Мисията на Кели и Корниенко ще започне от  Байконур в Казахстан. Те ще излетят със Союз в 01:42 местно време на 28 март.

Те ще се присъединят към полета на космонавта Генадий Падалка, на който мисият ще продължи само шест месеца.

Космонавтите трябва да пристигнат на МКС само след часа след излитането си. 

Въпреки че Кели и Корниенко ще поставят рекорд на МКС, то други космонавти са оставали много по дълго на борда на други станции като например на старата руска станция Мир. 4 космонавти са живели на Мир по различно време за повече от една година, Валери Поляков е прекарал рекордните 437,7 дни в орбитата между 1994 - 1995г.

Повечето експедиции до МКС са между четири и шест месеца, пише NASA. Чрез удвояване на продължителността на тази мисия, изследователите се надяват да разберат по-добре как човешкото тяло реагира и се приспособява към дългосрочна продължителност на космическите полети. Това знание е от решаващо значение - NASA "иска да насочи поглед" към човешките пътувания по-дълбоко в Слънчевата система, включително и до Марс. Данните от проучването ще донесат и ползи за хората тук, на земята - може да помогне на пациенти, прекарали дълго време на легло, да се възстановят по-бързо, както и на такива, чиито тела не са в състояние да се борят с инфекциите.

Продължителното излагане на нулева гравитация среда може да повлияе на човешкото тяло по много начини. Може да предизвика промени в очите, мускулна атрофия и костна загуба. От значение е влиянието върху човешката гравитация - животът в изолирани и малки пространства - ще бъде важно да се разбере в навечерието на бъдещи човешки мисии до Марс.