Суперавтомобилът Zenvo ST1

Колата струва 1,2 милиона долара

27.02.2015 | 15:12 Редактор: Велко Каменов
Суперавтомобилът Zenvo ST1

Суперавтомобилът Zenvo ST1 е амбициозен проект на датския производител Zenvo. Въпросът е дали компанията не поема прекалено голям риск. Фалирали са много марки суперавтомобили като Bizzarini, Lotec, Dome и Lister.

Цената на автомобила е 1,2 милиона долара. Ще бъдат произведени само 15 коли, като всички ще бъдат сглобени ръчно в Дания. Главният дизайнер на компанията Кристиан Брандт казва, че 2 суперавтомобила вече са произведение и продадени, а още 5 са били поръчани.

Максималната скорост, която Zenvo ST1 може да достигне е 375 км/ч, а мощността му е 1104 к. с. От компанията споделят, че клиентите ѝ обикновено са хорa, които вече имат няколко други автомобила. Най-често те са от държава от Близкия Изток, Русия Китай.

Основателят на Zenvo Трьоелс Волъртсън признава, че е трудно да влезеш в играта със суперавтомобили и в началото са необходими много пари.

Главният дизайнер обаче разкрива още, че Zenvo не се намира в положение, в което да трябва да балансира паричните потоци, които влизат и излизат от компанията. Разходите на Zenvo не зависят от това кога и колко продава компанията.