Южна Корея легализира изневярата

26.02.2015 | 11:25
Южна Корея легализира изневярата

Конституционният съд в Южна Корея отмени закона срещу изневярата на заседанието си на 26 февруари с мотива, че това нарушава личната свобода на хората, съобщава WSJ.

От 1953г. законът предвиждаше затвор до две години за тези, които са влезли в извънбрачна връзка, ако делото бъде заведено от съпругата.

Целта му беше да даде на жените правна подкрепа в момент, когато не много от тях бяха сравнително финансово независими, за да могат да напуснат съпрузите си, а разводът бе осъждан.

Близо 53 000 южнокорейци бяха осъдени и над 35 000 пратени в затвора за изневяра от 1985, когато стартира електронният архив, по данни на Върховнат апрокуратура.

През 2014 са били обвинени 892 души, но нито един от тях не е бил пратен в затвора. Юристите твърдят, че в последните години ищците са предпочели финансово споразумение.

Акциите на производителя на кондоми от Южна Корея, Unidus се повишиха след решението на Конституционния съд и стигнаха 15% дневен ръст, съобщава WSJ.

Решението е ефективно.

В Азиатско-Тихоокеанския регион Тайван и Филипините третират изневярата като криминално престъпление.

20 щата в САЩ позволяват граждански или наказателен процес за извънбрачни връзки, но рядко се прилага, казва Мелиса Мъри, преподавател в Berkeley Law в университета в Калифорния, цитирана от вестника.