Какво означава да сте сред най-богатия 1% от населението на планетата

Общото богатство на домакинствата по света през 2014 е възлизало на 263 трилиона долара

25.01.2015 | 14:23 Редактор: Георги Стоянов
Какво означава да сте сред най-богатия 1% от населението на планетата

Изследване на Oxfam, публикувано в дните на Световния икономически форум в Давос, привлече вниманието на световните медии с прогнозата си, че най-богатите 1% от хората по света скоро ще притежават повече, отколкото всички останали, пише BBC.

Прогнозата е базирана на изследване на Credit Suisse, според което общото богатство на домакинствата по света през 2014 е възлизало на 263 трилиона долара.

Тук обаче става въпрос за богатство, а не за доходи и то е изчислено, като от активите са приспаднати всички дългове.

Очевидно милиардери като Бил Гейтс, Уорнър Бъфет и Марк Зукерберг са част от най-богатите 1% от хората на планетата. Според Credit Suisse обаче още 47 милиона души, всички, чието богатство надхвърля 798 хиляди долара, също се числят към най-богатия един процент от населението.

Това включва много хора в богати страни, които не се смятат за особено заможни, но които просто притежават собствено жилище или са платили голяма част от ипотеките си.

От тези хора 18 милиона живеят в САЩ – страната с най-голям брой членове на клуба на най-богатия 1% от населението на Земята.

Във Франция хората от тази категория са 3,5 милиона, във Великобритания – 2,9 милиона, в Германия – 2,8 милиона, в Италия – 2,3 милиона, а в Канада и Австралия съответно по 1,6 милиона и 1,8 милиона.

Германия има най-голямата икономика в Европа, но според Credit Suisse причината, поради която там живеят по-малко от свръх богатите, е, че в страната сравнително малко хора притежават собствено жилище.

В две азиатски страни живеят над един милион от най-богатите хора на планетата – 4 милиона в Япония и 1,6 милиона в Китай.

Страната с най-голям процент богати хора от населението си пък е Швейцария. Един на всеки 10 или 800 хиляди швейцарци притежават активи за над 798 хиляди долара.

Този доклад обаче не разкрива пълната история.

Не се взима под внимание например,  колко е скъп животът в съответната страна. За парите, с които може да си купите едностранен апартамент в Лондон, в друга страна бихте могли да си купите цяло имение.

Не се взимат под внимание и доходите. Като резултат много добре платени млади хора в западните страни може да попаднат сред по-бедните 50% от населението на Земята или защото все още не са изплатили студентските си заеми или защото предпочитат да се забавляват и харчат всички пари, които им попаднат в ръцете.

Така че ако това да се числите към най-богатия 1% от населението на планетата не ви гарантира луксозен живот, това е още по-вярно, ако се нареждате сред 10-те процента от най-богатите хора.

За тази категория е необходимо да притежавате едва 77 хиляди долара, докато за да се наредите сред по-богатата половина от населението на Земята е необходимо да притежавате едва 3650 долара.