Ще поевтинее ли бирата след промяната в закона във Великобритания

24.11.2014 | 15:07
Ще поевтинее ли бирата след промяната в закона във Великобритания

Британският парламент гласува в полза на разрешаването на пъбовете да купуват бирата си на свободния пазар.

Разпадът на вековната система на бирената връзка понижи акциите на големите пъбове на борсата, но може да свали и цените на бирата на бара.

Около една трета от британските пъбове се управляват от наематели на една от големите компании, включваши  Enterprise Inns PLC и Punch Taverns PLC.

Според досегашните правила, наемателите трябва да си купуват бира от собствениците, някои от които сами я варят. Други действат като посредници, купувайки на едро и продавайки след това на пъбовете си.

Промяната бе приета в Долната камара с 284 срещу 259 гласа, въпреки несъгласието на консервативната опозиция.

Камарата на лордовете трябва да одобри предложението, преди да бъде окончателно прието.

Основателят на бизнес съвета Великобритания-Индия и основател на Cobra Beer Каран Билимория коментира предложението за промени в законодателството пред Анна Едуардс в студиото в Лондон на Bloomberg TV.


Още по темата

Вие изведохте Cobra извън дистрибуция само в индийски ресторанти, излязохте в различна част на дистрибуторската мрежа във Великобритания. Какво мислите за промяната в законодателството, което предвижда да нямаме посредник между пъбовете и компаниите за производство на бира? Как виждате тази промяна да се отрази на индустрията?

Cobra е в индийските ресторанти. Имаме 98,5% дистрибуция и без тяхната подкрепа ние не бихме били тук.

Сега влизаме в супермаркетите. И все повече - в пъбовете и баровете.

Тъжното, че пъбовете затварят масово.

Над 10 хиляди пъбове затвориха за последните 10г.

Ние трябва да спасим британския пъб. Той е част от нашата общност. Той е част от Великобритания. Това е чудесно място.

И все пак толкова много неща са насочени срещу тях.

Например бирената връзка.

Това е нож с две остриета.

Бирените компании от една страна инвестират в пъбовете. Те правят брандове, марткетинг. Струва 250 000 паунда да отвориш пъб. Тук, при това с голяма бирена компания, която застава зад вас.

С такава компания нямате нужда от такава инвестиция.

 

Още по темата

Значи можем да имаме някаква сигурност?

Ще има огромно предимство, ако тази връзка се запази.

От друга страна, ако хората плащат твърде високи наеми, това не е правилно.

Ако хората плащат 70-80% повече за бирата, отколкото биха платили на свободния пазар, това също не звучи правилно.

Мисля, че трябва да се намери среден път, така че да осигурим инвестициите в пъбовете от големите компании да продължат, но и да могат хората, които управляват пъбовете да купуват бира свободно, на най-конкурентната цена.

И да няма нужда да плащат неразумно високи наеми.

 

Законът, приет в долната камара миналата седмица, ще бъде предизвикателство - така ли? Ще се създаде конфликт между двете страни?

Трябва да намерим компромис.

Защото трябва да запазим инвестициите да идват в пъбовете и да ги направим конкурентни и добър бизнес, за да е добре за тази страна и нашите общности.

 

Като говорим за инвестиции. Вие коментираме много предприемачеството във Великобритания. Говорите за това, което сте преживели като сте основавали компанията си през 80-те.

Ако разгледаме стартъп сцената във Великобритания. Ако сравним как вие сте намерили финансиране за вашата компания, бихте  ли успели да получите същото от банковия сектор? Или щяхте да сте първият, който търси сайт за краудфъндинг? Какво щяхте да направите, ако започвахте сега бизнеса си?

Миналата седмица открих Глобалната седмица на предприемачеството заедно с Винс Кейбъл. Това е невероятна нинициатива, която обръща внимание на предприемачеството.

Тази страна се промени невероятно за 2-3 десетилетия. Днес предприемачеството не само се насърчава от всяка правителство. Добрата новина е, че сега има толкова много мрежи, толкова много инвестиционни канали, каквито едно време нямахме на разположение.

И добрата новина е, че изследването на най-предприемаческите градове в Европа показва, че Лондон е сред първите две места.

Мисля, че това е страхотна страна за предпиремачите.

Няма значение какъв е икономическият климат - финансиране има и вярвам, че банките биха могли да кредитират повече.