Проф. д-р Вамик Волкан в София

21.11.2014 | 23:15
Проф. д-р Вамик Волкан в София

По покана на Българско психоаналитично общество проф. д-р Вамик Волкан изнесе публична лекция в Нов Български университет в София, на която представи психоанализа на военните конфликти.

Д-р Волкан е преподавател по психиатрия в Университета Вирджиния, Шарлотсвил.

Роден е в Кипър, завършил медицина в Анкара, емигрирал в САЩ през 1957.

През 1987 създава център към Медицинското училище на Университета във Вирджиния: „Център за изследвания на ума и човешкото взаимодействие /CSMHI/ - уникален в същността си. Факултетът се състои от психиатри, психоаналитици, психолози и бивши дипломати, политолози, историци и др.

Д-р Волкер иска да разшири концепцията за „превантивна медицина“, включвайки изследване на социалните реакции на масови агресии, вследствие на войни или военни ситуации и да разработи методи на „ваксина“ за големи групи хора срещу актове на насилие.

Д-р Волкан е основател на Международното общество на политическа психология /ISPP/.

От 1989 е член и на Центъра Картър за международни преговори /INN/, ръководен от бившия президент на САЩ Джими Картър.

 

Доктор Волкан е бил номиниран четири пъти за Нобеловата награда за мир като кандидатурата е поддържана от 27 страни във връзка с проекти в няколко конфликтни зони по света в продължение на 30 години и за изследванията му на конфликтите между враждуващи големи групи и развитието на психо-политически теории, съобщава Българското психоаналитично общество.

Вижте репортажа от лекцията му "Въведение в психоаналитичната политическа психология" в София на 21 ноември 2014, изнесена в аулата на НБУ.