Мамут на 39 000 години радва посетителите в музей в руската столица Москва

Учените не скриват надеждите си, че мамутът ще допринесе за изучаване причините за изчезването на видовете

29.10.2014 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Мамут на 39 000 години радва посетителите в музей в руската столица Москва

Мамут на 39 000 години радва посетителите в музей в руската столица Москва. Учените смятат, че това е най-запазеният екземпляр на мамут, намиран до момента. Те се надяват, че благодарение на тази находка ще успеят да вникнат в причините за изчезването на видовете.

Мамутът е женски и носи името Юка. Той е открит в ледовете на на далекоизточната руска република Якутия през 2010 година от местни ловци. Любопитното е, че козината на бозайника е почти изцяло запазена. Животното е било на 10 години, когато е починало. Съдебните експерти са взели проби, за да разберат причините за неговата кончина. 

"Това има голямо значение за науката, защото мамутът попада във възрастовата категория деца. Мамут на такава възраст досега не е бил открит. Особено сензационен е фактът, че мозъкът е запазен много добре." - коментира Станислав Колесов – учен от Руската академия на науките.

Мамутът предизвика особен интерес в руската столица Москва сред малки и големи. Учените не скриват надеждите си, че мамутът ще допринесе за изучаване причините за изчезването на видовете.