Долче и Габана бяха оправдани за укриване на данъци

Прокурорите определиха операцията като "сложна данъчна измама"

25.10.2014 | 17:25 Редактор: Ирина Георгиева
Долче и Габана бяха оправдани за укриване на данъци

Модните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана бяха оправдани на 24 октомври от Върховния съд на Италия за укриване на данъци, слагайки край на едно от ай-известните дела в Италия в последните години, пише The Wall Street Journal, предава dnes.bg.

Долче и Габана бяха осъдени през юни 2013 г. по обвинения, че са подали данъчни декларации за базираната в Люксембург компания, което според прокуратурата е било ход на укриване на данъци, дължими в Италия.

Делото води началото си от 2004 г., когато Dolce & Gabbana (D&G) продаде част от водещите си марки на базирана в Люксембург компания Gado. Тезата на прокуратурата е, че модните дизайнери не са платили около 40 млн. евро за годините 2004 г. и 2005 г. Властите повдигнаха обвиненията през 2007 г.

Прокурорите определиха операцията като "сложна данъчна измама" и поискаха затвор за дизайнерите, които са известни със своите екстравагантни модели и знаменити клиенти, като Наоми Кембъл. Впоследствие Долче и Габана бяха осъдени на 20 месеца затвор.

От самото начало дизайнерите отричаха обвиненията и не се признаха за виновни по време на съдебното производство. Решението на съда на 24 октомври е последната дума по случая.