Тричленният екипаж на "Плаване до Нос Хорн" се готви да вдигне платна

Интервю с д-р Иван Моллов

20.10.2014 | 18:49
Тричленният екипаж на

Трима български моряци се готвят за 7-месечно пътешествие с яхта до нос Хорн, най-южната точка на Америка, предизвикателство и мечта на всеки капитан.

Екипажът на яхтата "Милена" си е поставил за цел да развее отново българското знаме на тези ширини*.

Опитните ветроходци, кап. Кирил Киров, Орлин Василев и д-р Иван Моллов ще плават с яхтата тип Beneteau Oceanis 461, произведена 2002г. през Босфора и Дарданелите, Коринт, Месина, Гибралтар, Канарските острови, Кабо Верде, Рио де Жанейро, Буенос Айрес,  Магелановия проток, канала Бийгъл, пролива Дрейк, Фолкландските острови.

През цялото време "Милена" и нейният екипаж ще бъдат във връзка с близките и приятелите си чрез социалните мрежи - Cape Horn 2014.

Д-р Иван Моллов даде ексклузивно интервю от Поморие за bgonair.bg на 20 октомври 2014, в навечерието на старта на морската експедиция Нос Хорн 2014.


Защо решихте да направите това пътешествие?

Това е стара мечта, за всеки един от нас - желание за постижение в нашата обща страст - ветроходството.

Обмисляли сме околосветско плаване, но капитан Кирил Киров ни насочи именно към този вариант - да достигнем изключителното предизвикателство за всеки мореплавател: да плаваме до нос Хорн, труден, недостъпен и изкушаващ, точно какъвто е и връх Еверест, не случайно го наричат "морския Еверест".

Още повече, че знаем, че има български лодки, стигали до тези географски ширини, но българското знаме все още не е било развявано там-ето защо в нас се зароди тази мечта, цел и мисия.

Кой ви помогна да организирате плаването до нос Хорн?

В началото започна всичко само и единствено от нас - самофинансиране, споделяне с приятели, всяка морална и материална подкрепа беше и е важна.

Вследствие на това кръгът на информация се разширяваше, усетихме голяма обществена подкрепа.

Медии също показаха интерес.

Радваме се, че успяваме да дадем една добра новина за българската общественост.

Добрата новина за нашето плаване, което, с помощта на съвремената техника и онлайн комуникациите може да бъде все по-близко и достъпно до хората.

Може би именно и заради тази достъпност и покрай голямата публична подкрепа, вече имаме много приятели в страницата ни в социалната мрежа, имаме медии, които официално ще отразяват събитието, имаме голяма популярност и много сърдечни пожелания и поздрави, идващи от цялата страна.

За нас е чест, че три български общини застават официално като подкрепа зад нас - ще веем гордо знамената на Община Бургас, Поморие и Карлово, редом с българския флаг,. С нас ще пътува и знамето на световно известния приключенски канал Нешънъл географик България.

Как финансирате плаването си?

В началото си дадохме сметка, че можем да разчитаме на себе си и, евентуално, на външна подкрепа.

Не сме молили никого и не знаехме на каква външна помощ можем да разчитаме.

Факт е обаче, че имаме подкрепа на приятели, на фирми и общините на Бургас, Поморие и Карлово, които също отделиха средства за нас, за което сме особено благодарни.

Имаме пратки–подаръци: някои фирми помагат с продукти, някои - с услуги, който с каквото може.

Отделили сме място за благодеятелите си, в нашия сайт www.moreplavateli.com, като не делим приятелите си на малки и големи. С пари ли или с нещо от сърце - всяка подкрепа огромно ценим и сме благодарни!

Имаме сметка и ако някой иска да ни подкрепи - нека бъде благодеятел на общото ни морско приключение!

Имате ли някакви специални проекти, по които ще работите по време на плаването до нос Хорн?

През дългото близо 7 месеца плаване всеки от нас ще изживее максимално връзката с морето, ще се наслади на приключението.

Аз лично ще обърна внимание на състоянието на екологичното равновесие на световния океан, по-точно в частта от северното и южното полукълбо, водите, през които плаваме: зелените системи, екологията ми е интересна тема за наблюдение.

С удоволствие ще наблегна и на разучаване на световния риболов, от всяка точка, през която минаваме, друга моя страст.

Орлин Василев със сигурност ще прави много снимки, клипове, подготвил се е с подходяща техника..Неговата страст е именно това, а и след завръщането ни, ще направим богата фотоизложба - за да споделим Плаването до Нос Хорн и по този начин!

Очакваме в интернет страницата ни и на профила ни Нос Хорн в социалната мрежа също да бъдат генерирани новини, викторини, споделяне на снимки.

Имаме приятели, които ще се грижат за сайта и за профила ни в социалната мрежа.

Смятаме, че българинът ще намери един нов тип „домашно и уютно” приключение през своя компютър; това, вярвам ще е ценен проект за всички в България.

Още по темата

Каква връзка ще поддържате по време на плаване?

До Канарските острови ще имаме връзка с мобилните си телефони, след това, ще разчитаме на сателитна връзка.

Важно е да отбележим, че на лодката ще има online GPS система, чрез която през сайта на плаването всеки може да следи къде се намира лодката, през цялото време.

Винаги, когато сме на суша и имаме интернет връзка, ще поддържаме контакт и с близки, и с нашия екип в България.

Всички те ще се грижат за информацията, новините и снимките ни да достигат максимално бързо до обществеността, за поддържане на връзка с медиите, наши партньори, нашия сайт.

Страницата ни в социалната мрежа ще бъде все така интерсна и жива и там ще се случва едно истинско съпреживяване на случващото се през нашето пътуване!

Кога планирате да стигнете нос Хорн и кога - да се върнете в България?

Трудно е да бъдем много конкретни, защото сме зависими от морето и атмосфернитре условия.

Очакваме покрай Нос Хорн да бъдем януари месец, може би втората половина.

За пристигане, предполагаме, че края на месец май или началото на юни, ще можем да стъпим отново на родна земя.

/Снимки: Нос Хорн 2014/


*Първа самотна обиколка на света (с едно спиране) през нос "Хорн": кап.Николай Джамбазов,1983 - 1985 с яхта "Тангра"

Първа самотна обиколка на света (без спиране) през нос "Хорн", изцяло на юг от 40 паралел: Дончо Папазов , 01.01.1988 - 13.06.1988 с яхта "Тивия".

Източник: http://www.geology.bas.bg/plancton/links_bg.html

Вижте отплаването - във видеото