Пандите-тризнаци от Китай прогледнаха

Проглеждането на мечетата е важна крачка за развитието на вида

19.09.2014 | 14:25 Редактор: Ирина Георгиева
Пандите-тризнаци от Китай прогледнаха

Пандите тризнаци, които се родиха в края на юли в зоопарк в Южен Китай, отвориха очите си за първи път. Проглеждането на мечетата е важна крачка за развитието на вида, тъй като пандите се размножават трудно и смъртността при новородените е изключително висока, отбелязват от зоологическата градина.

Два месеца след раждането си трите мечета вече са опитват да пълзят и прекарват повече време с майка си. Пандите тризнаци се родиха на 29 юли в сафари парка Чъмълун в провинция Гуанджоу. Появата им на бял свят предизвика сериозен интерес сред любителите на животни, като дори бяха наречени „новото чудо на света“. 

От зоологическата градина, където са настанени тризнаците, са организирали международна кампания за избиране на имена на трите мечета. Най-оригиналното предложение ще бъда наградено с награда от около 18 хил. долара.

Пандите, чиято естествена среда са планинските райони в Югозападен Китай, имат изключително нисък репродуктивен потенциал, а естественото им местообитание изчезва.

В Китай има около 1600 панди, които живеят в дивата природа. Размножителният им период е от средата на април до месец май.