Четвъртият Park(ing) Day преобрази 28 паркоместа в столицата

Паркинги осъмнаха като паркове и места за творчески изяви

19.09.2014 | 16:59 Редактор: Ирина Георгиева
Четвъртият Park(ing) Day преобрази 28 паркоместа в столицата

Паркинги осъмнаха като паркове и места за творчески изяви. Така страната ни се включи в международната инициатива Parking day, която се провежда за четвърта поредна година в София. Инициативата цели да направи градската среда да бъде по-зелена, приветлива и отворена към хората.

Иначе сиви и скучни паркоместа в столицата осъмнаха преобразени в места за отдих и четене, кътчета за забавление и танци. Изкуство и култура бяха обзели близо 28 точки в столицата, една от които е паркингът пред Дома на Европа. Той се превърна в парк, където всеки желаещ можеше да изпие по чаша чай или кафе: 

"Тази година дори сме сложили малко по-спортен акцент има велоаргуметър, хората могат да влязат във форма, малко да поспортуват и да играят и джаги. Но тук могат да се информират и малко повече за европейските институции и какво ЕС прави за гражданите." - обясни Теодор Стойчев от Информационно бюро на ЕП в България 

Огромен интерес предизвика и една от атракциите на ул. „Шишман”, където пък отбелязаха 40-тата годишнина на чушкопека с работилница по правене на лютеница в естествена среда.

"Ще представим в градска среда истинските неща, от които малко тръгваме да се отдалечаваме и да ги забравяме, които обаче са много важни, за да може живота да си остава смислен, пълноценен и приятен за хората, защото допира до земята, до сламата, до едно прасенце прави живота далеч по-интересен, отколкото коли, магазини и бетонни плочки." -заяви Йоана Петрова.

Отново на Шишман едно паркомясто се превърна в танцова работилница, където всеки желаещ можеше да научи традиционни български хора, помагайки си с изобразени върху настилката стъпки:

"Местата за паркинг са много и са навсякъде, трябва да се научим да ги използваме и по други начини." - заявиха от Информационното бюро на ЕП в България.

И ако целта на екоинициативата е поне за ден ежедневният градски пейзаж да стане по-шарен и приветлив, то мисията на този книжен слон се оказа не по-малко трудна – да измъкне поне една усмивка от всеки минувач.