4 топ съвета за взимане на бизнес решения

Избягвайте да вземате изолирани решения, съветва Ричърд Брансън

17.09.2014 | 15:53 Редактор: Мариета Иванова
4 топ съвета за взимане на бизнес решения

Вземането на решения за бизнеса може да е труден и плашещ процес. Придвижването напред обаче, е невъзможно без решения и поемане на отговорност.

От позицията на 50-годишния си опит магнатът и собственик на мултинационалната корпорация Virgin Ричърд Брансън споделя четири важни съвета за вземането решения.

Още по темата

Ето ги и тях:

  • Само, защото не виждате съществени недостатъци, не означава, че те не съществуват. Затова, намерете някой да ги изкопае и да ги оцени, докато все още имате време – откриването им след започването на сделката няма да ви е от полза. Придържането към тази схема става двойно по-важно, ако и когато всички открито и единодушно са „за“ проектът да бъде придвижен напред. Няма перфектни неща, затова работете здраво по откриването на скритите недостатъци, които вероятно съществуват, а с отстраняването им, само бихте направили нещата по-добри.
  • Избягвайте да вземате изолирани решения. Всяко решение има няколко степени на влияние върху способността ви да адаптирате нови бъдещи възможности към това, което, експертите наричат - „поток на решения“. Точно тази възможност може да е „прекалено добра, за да бъде пропусната“, но помислете как би се отразила на останалите ви проекти и приоритети и още – ако сега не е  най-доброто време да го направите, какви са рисковете, ако има такива, да оставите нещата на изчакване за определен период от време? Ако не може да управлявате този проект в допълнение на някой друг, оставен на изчакване, кой ще получи предимство и защо?
  • Направете всичко, което можете, за да ограничите провала. Всички мъдри инвеститори се впрягат да вършат това със своите активи и, когато стартирате нов бизнес, би следвало да вложите същите стратегии. Например, когато започнахме с авиокомпанията Virgin Atlantic, единственият начин да привлечем бизнес партньорите ни във Virgin Records да приемат неохотно включените рискове, беше като постигнем споразумение с Boeing да приеме обратно нашия единствен модел- 747, след една година, ако неща не потръгнат по начина, по който сме са надявали. Към момента, винаги отделяме време да търсим нови начини да смекчим провала, като това се отнася, както за големи фондове, функциониращи с много капитал, така и за представената наскоро круизна компания Virgin Cruises.
  • Ако имате време да използвате подхода на „нагласено отлагане“, го направете. Без да навлизате в режим на "парализа чрез анализ", рядко е лошо да бъдете по-добре подготвени в сравнение с по-малко. Докато извършвате по-задълбочения анализ, може да намерите по-добри алтернативи или целият пазар може да се промени – помислете за  Goldman Sachs, например, при който целият свят се промени.