12-каратов диамант Синя Луна блести в природонаучния музей в Лос Анджелис

Посетителите могат да се насладят на диаманта с дълбок тъмносин цвят до януари

13.09.2014 | 11:08 Редактор: Ирина Георгиева
12-каратов диамант Синя Луна блести в природонаучния музей в Лос Анджелис

Изключително рядък 12 каратов диамант Синя Луна привлича погледите на любителите на скъпоценните камъни в природонаучния музей в Лос Анджелис. Посетителите могат да се насладят на диаманта с дълбок тъмносин цвят до януари.

12 каратовият диамант Синя Луна е категоризиран като изключително значимо откритие поради уникалния си цвят, чистота и размер. Експерти го определят като безупречен скъпоценен камък. 

"Това е изключително рядко срещан син цвят, може да видите много различни нюанси на синьото, но този е феноменален, наситеността му е извън всякакви класации." - коментира Сюзет Гомес, фабрикант на диаманти. 

Камъкът е ценен и от научна гледна точка заради геоложкия си произход. 

"Диамантите идват много дълбоко от земята. 90 мили под земната повърхност. Произходът на синия цвят идва от елемента бор. Сините диаманти са редки, защото бор няма на такава дълбочина." - обясни експертът  Елоаз Галу.

Американската бижутерска компания Cora International придобива диаманта Синя Луна през февруари за 26 милиона долара.

Първоначално той е бил близо 30 карата, но при обработката е намален до 12 карата. Скъпоценният камък е открит в мината Кулинан в Южна Африка, където се копаят 65% от диамантите в света.

Името Кулинан носи в чест на диаманта Кулинан, от който бяха създадени двата най-големи диаманта, част от съкровищата на британската корона - Голямата звезда на Африка - 530 карата и Втората звезда на Африка - 314,4 карата.