СГХС представя художниците на Народния театър

11.09.2014 | 18:00
СГХС представя художниците на Народния театър

СГХС представя „Художниците на Народния театър - 1904 –1954“.

В тази интересна експозиция, посветена на 110г. от основаването на НТ, ще видим произведения на 63 автори.

Ще бъдат показани творби за театъра на Иван Милев, Сирак Скитник, Цанко Лавренов и др, както и на сценографа Александър Миленков, на авторите Венера Наследникова, Асен Попов, както и на Дечко Узунов, автор на цялостното оформление на театъра.

Изложбата е съвместен проект на Софийска градска художествена галерия и Народния театър "Иван Вазов", който отбелязва 110г от основаването си.

В изложбата участват непоказвани произведения (скици, снимки, костюми и др.) от архива на НТ и живописни произведения от фонда на СГХГ, Археологическия музей и Столична библиотека.

Включени са произведения на декоратори, костюмографи, шапкари, архитекти в периода 1904–1954 г., т.е. още преди Народният театър да се разположи в красивата сграда по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер и реконструрирана от немския архитект Мартин Дюлфер.

Изложбата представлява обзор на оцелялото материално наследство на българските художници в архива на днешния Народен театър „Иван Вазов“.

Този архив ни разкрива десетки имена, които голяма част от изследователите на историята на българското изкуство, с техните „оценки“ за високо и ниско, за значимо и маловажно, незаслужено са пренебрегнали – Андромаха Аргирова, Милка Океанова, Пелагия Видинска, Мария Берова (Хенинг), Миньон Миленкова, Ани Хаджимишева, Райна Ракарова, Страшимир Мачев, Иван Крилов, Тодор Пеловски и др.

В изложбата е поставен и акцент върху едно от световните културни събития през тази година – 450 години от рождението на големия английски драматург Уилям Шекспир.

Експозицията ще бъде съпътствана с редица културни събития като лекции, концерти, научна конференция, театрални спектакли и др.

Към изложбата е подготвен богато илюстриран каталог, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община и Министерство на културата. Част от изследователската работа по проекта е осъществена с помощта на програма „Студентски практики“, в която участват студенти от Националната художествена академия и Нов български университет.

Изложбата в СГХГ може да се види от септември до ноември 2014 г.
Откриване: 16 септември 2014 г. от 18:00 ч.

Софийска градска художествена галерия, ул. Ген Гурко 1, (вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”) тел. 02/ 9872181, за посещение: вторник-събота: 10.00 - 19.00, неделя: 11.00 - 18.00, понеделник: почивен ден.