Как виртуалната реалност може да стане част от новините?

29.08.2014 | 14:46 Редактор: Ирина Георгиева
Как виртуалната реалност може да стане част от новините?

Хората често намират определени новини и репортажи за далечни и си мислят, че те не влияят пряко върху живота им. Но дали това ще се промени, ако аудиторията буквално се "потопи в журналистиката" и бъде поставена в центъра на историята?

Случващото се в далечните страни не само, че трудно докосва хората, но и често те не могат да разберат значимостта на дадено събитие, коментират от BBC. Това обаче може да се промени, ако журналистите започнат да "разказват" историите си чрез "виртуалната реалност" и да правят зрителите си преки "свидетели на разгръщащото се действие". 

Възможно ли е това?

Екипът на Нони де ла Пена, старши сътрудник в училището по журналистика Аненберг към Университета в Южна Калифорния, се опитва да комбинира традиционната журналистика с технологията, по която се създават някои игри. Учените се опитват да разработят очила с виртуална писта, които да миксират звук със сцени от репортажите. Зрителят ще може да си постави виртуалните очила в помещение, което ще се превърне в сцена от "мястото на събитието".

В документален филм за Сирия например, зрителят ще бъде "поставен" на улица, където избухва бомба. По този начин той ще става съпричастен с разгръщащия се ужас. Очаква се новините да бъдат наситени с емоционалност и разказани с много подробности.