Президентът на Еквадор дава убежище на Асандж

Държавният глава отбеляза, че разрешаването на конфликтната ситуация зависи изцяло от Великобритания

20.08.2014 | 12:06 Редактор: Ирина Георгиева
Президентът на Еквадор дава убежище на Асандж

Президентът на Еквадор Рафаел Кореа потвърди, че страната му предоставя убежище на основателя на скандалния сайт Wikileaks Джулиан Асандж. Държавният глава отбеляза, че разрешаването на конфликтната ситуация зависи изцяло от Великобритания.

Въпросът с Асандж може да бъде решен още утре, ако властите на Острова му разрешат да напусне страната - посочи Рафаел Кореа.
Асандж не е напускал посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 г. Тогава британски съд постанови основателят на Wikileaks да бъде екстрадиран в Швеция за разпит по обвинения в сексуално посегателство.

Само преди дни Асандж обяви, че иска да напусне посолството на Еквадор в Лондон, но не се обвърза с конкретен срок.
Ако го направи има две възможности - да бъде арестуван и екстрадиран до Швеция, където е заподозрян за сексуално посегателство.

При втората възможност - ако бъде депортиран в САЩ, той е заплашен от 35 години затвор по обвинение в шпионаж и публикуване на класифицирани документи на Държавния департамент.

По информация на британските медии Асандж се нуждае от болнично лечение, тъй като има сърдечни и белодробни проблеми. Властите на Острова вече отказаха на Асандж да посети болница за изследвания, без да бъде арестуван.

Асандж получи политическо убежище през 2012 г. Той отхвърля всички обвинения и ги определя като политически мотивирани. До момента престоят му в посолството на Еквадор в Лондон струва 12 милиона долара. Толкова е платила полицията в британската столица за охрана на дипломатическото представителство. Междувременно Асандж пуска нова книга, озаглавена "Когато Google срещна WikiLeaks", която ще бъде публикувана през септември.