Кои западни компании ще пострадат най-много от увеличаване на санкциите срещу Русия?

Сред тях са Boeing, British Petroleum, McDonald's и Raiffeisen bank

28.07.2014 | 10:44 Редактор: Ирина Георгиева
Кои западни компании ще пострадат най-много от увеличаване на санкциите срещу Русия?

Кои западни компании ще получат най-тежък удар от засилване на икономическите санкции срещу Русия? Отговор на този въпрос дава анализ на Guardian. Според изданието, големи загуби ще претърпят Boeing, British Petroleum, McDonald's и Raiffeisen bank.

Лесен начин за Русия да отговори на западните санкции е да спре продажбата на метали, които са в основата на автомобилната и самолетната индустрия на запада. Boeing доставя от Русия 1/3 от титана, необходим за производството на самолетите си. Ако руската икономика се срина, Boeing ще загуби потенциални клиенти в необятния руски пазар. Според нейни оценки, подновяването на самолетния парк на компаниите в тази част на света ще съответства на над 120 млрд долара през следващите 20 г.

British Petroleum притежава 20% дял от руската държавна енергийна компания Роснефт. Забрана за експорт на технологии ще принуди британския гигант да прекрати плановете си за проучване на нефтени находища в Арктика. Въпреки че санкции в енергетиката са малко вероятни, заради зависимостта на Европа от руски газ, рискът от ответна реакция със замразяване на активите на British Petroleum, Shell или Exxon Mobil не е за пренебрегване.

Агенцията за защита на потребителите в Русия заведе дело в съда в Москва за забрана на част от продуктите на веригата за бързо хранене McDonald's. Причината е, че продуктите не отговаряли на физико-химични параметри. Още през пролетта президентът Владимир Путин лансира идеята си да постави акцент върху руската национална кухня и коментира, че пирожките по нищо не отстъпват на McDonald's. Американската компания вече се изтегли от Крим, давайки път на руския си еквивалент – Русбургер.

Австрийската Raiffeisen bank, заедно с френската Societe Generale изглеждат най-уязвими от политическа турбуленция в Русия. Raiffeisen формира ¾ от печалбите си преди данъчно облагане от Русия. Комбинацията от падащата стойност на рублата, повишаване на броя на лошите кредити стагнация на руските облигационни пазари може да се окаже пагубна за банката.