Честваме Деня на Земята

Над половин милиард души ще отбележат международния ден на Земята

22.04.2014 | 17:13 Редактор: Ирина Георгиева
Честваме Деня на Земята

Днес е Международният ден на Земята и над половин милиард души по целия свят ще го отбележат, съощават от National Geographic. Денят на Земята започва да се чества през 1970г., когато в САЩ над 20 милиона души призовали управляващите и бизнесмените да поставят на приоритетно място в целите си опазването на околната среда.

През 1990г. празникът е обявен за международен, а на 22 април 1992 г. президентът Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Повече от 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Документът е връчен на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро. Датата се чества официално по инициатива на Боливия по време на 63-ата сесия на Общото събрание на ООН на 22 април 2009 г., а съавтори на резолюцията са повече от 50 държави - членки на международната организация. В същото време експерти подчертават, че това е най-масовият нерелигиозен празник в света.

Участниците в инициативите, които се провеждат по време на празника отправят послание за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност.

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота в нея. Тази година честванията преминават под мотото "Зелените градове: Да мобилизираме милиони хора за създаването на устойчива и здравословна околна среда". Екологичен анализ сочи, че екстремните климатични явления ще стават все по-чести в България. Наводненията и сушата ще зачестят и всички сфери на живота трябва да се подготвят за това. Участниците в инициативите отправят послание за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и подобряване на енергийната ефективност. Според последния доклад на ООН, посветен на климатичните изменения, глобалното затопляне повишава риска от конфликти и недостиг на храна в световен мащаб.

За международния ден на Земята световната търсачка Google направи пет анимирани лога. В тях се виждат червено колибри, торен бръмбър, ушата медуза, риба таралеж, два японски макака и хамелеон. Те трябва да напомнят на потребителите, че се навършват 44 години, откакто светът чества Денят на Земята.

На днешния ден – 22 април 2014г. ще се наблюдава и едно от най-красивите природни явления – метеоритният поток Лириди. Пикът на метеоритния поток ще бъде малко преди залез слънце днес. Бил Кук от НАСА заяви, че тази година луната ще развали голяма част от „шоуто” като закрие част от по-слабосветещите метеорите.