Българите - най-добри в източването на кредитни карти

Особено добри постижения сънародниците ни демонстрират в скиминг кражбите, сочи доклад на Verizon

22.04.2014 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Българите - най-добри в източването на кредитни карти

Българите оглавиха класация за най-добри умения в източване на банкови карти, съобщава Bloomberg. Особено добри постижения демонстрират в скиминг кражбите, става ясно от доклад на мобилния оператор Verizon. При тях измамниците събират данни от кредитна, дебитна или друг вид банкова карта чрез подправяне на клавиатурата на банкоматите и четците по бензиностанциите. Крадецът предварително е монтирал на машината записващо устройство тип скенер (т.н. скимер), който разчита и копира данните от магнитната лента на банковата карта. След това информацията се нанася на нова пластинка и се използва за източване на средствата на жертвата.

Преди време свалянето на данните от устройствата е ставало ръчно. В момента обаче се използва интернет връзка, за да се получи информацията по имейл или текстово съобщение до мобилния телефон. По този начин измамникът може да се намира на хиляди километри от източвания банкомат.

През 2013 г. повечето извършители на скиминг атаките са били българи, сочи докладът на Verizon. Според документа в Канада и САЩ, българи са основните извършители на така наречените скиминг атаки.

След нашата страна се нареждат граждани на Армения, Румъния, Бразилия и САЩ.

През март квебекската полиция разби мащабна схема за източване на банкови и дебитни карти и арестува четирима канадски граждани с български произход в две селища северно от Монреал в района на Торонто. Четирима други заподозрени, също българи, все още се издирват. Полицията тогава съобщи, че заподозрените са поставили скимиращи устройства на най-малко на 200 банкомата в Квебек и Онтарио и за периода, в който е действала схемата, са източили над 1 милион долара.

Слабостта на банковата карта се намира в магнитна й лента, коментират експерти. Именно чрез нея измамниците успяват да свалят информацията, която им трябва. В Европа и у нас повечето банкови карти вече разполагат и с чип. Той е много по-модерна и защитена технология.

Иновативен стикер, който защитава банковите карти, може да бъде закупен за 9,90 лева.  Според Американската търговска камара в България новият продуктът, който се казва SkimPort, успява успешно да спре "хакерски удари".  Иновативният продукт предлага универсално решение със специална технология за предпазване на картите с чип, каквито вече са повечето банкови и дебитни кредитни. Стикерът скрива информацията, записана на магнитната лента, и съдържа само един сервизден код. Той "казва" на банкомата или ПОС терминала да чете само чипа на картата, вместо магнитната лента. Стикерът не променя картата и не влияе по никакъв начин на информацията върху нея .

SkimProt е съставен от 4 слоя. Първият е защитно покритие, което предпазва лепенката от ежедневна употреба. Вторият слой е магнитна лента с код, указващ на банкоматите да четат чипа на банковата карта, вместо информацията от магнитната лента. Третият слой е отразяващ, той е този, който скрива информацията от магнитната лента и последният слой е лепилото, чрез което стикерът се залепва за картата. Стикерът работи с почти всички банкомати в чужбина. Може да се използва и при плащане с ПОС терминали.

SkimProt има и български, и международен патент и вече се предлага на българския и световен пазар. В опаковката освен стикера има и удобен макет, който помага да се залепи лепенката правилно.

*SkimProt е разработен от Димитър Чобанов, който е компютърен специалист. Камен Несторов е IT специалист и инженер, Николай Цапрев - специалист по банкова сигурност. Георги Кънев се занимава с човешки ресурси, продажби и търсене на пазари