Фалшиви лекарства заливат световните пазари

Всяка година се продават фалшиви лекарства на стойност над 75 млрд. долара.

09.04.2014 | 16:41 Редактор: Ирина Георгиева
Фалшиви лекарства заливат световните пазари

Тенденцията да се купуват лекарства онлайн навлиза и в България. Тази практика отдавна съществува  в другите страни. Причината е, че за онлайн поръчките освен, че спестяват време и са на един „клик” разстояние, не е нужно да се прилага рецепта.

Лекарите обаче предупреждават, че много трябва да се внимава със сайтовете, от които се поръчват фармацевтични продукти, защото в световен мащаб голяма част от тях не са легитимни.

Всяка година се продават фалшиви лекарства на стойност над 75 млрд. долара.  Те се правят в импровизирани и мръсни лаборатории, а във фалшивите таблетки могат да се открият отровни съставки като киселина, оловна боя, често и гипсокартон. И тези хапчета се продават онлайн на клиенти по цял свят!

Как можем да различим фалшивото от истинското хапче?

Експертите на  фармацевтичната компания Pfizer смятат, че много трудно може да се различи фалшификатът от истинския продукт. Кралицата на ментетата обаче е Виаграта. В нея на пръв поглед нищо не изглежда фалшиво. Друг много разпространен фалшив фармацевтичен продукт са лекарствата за загуба на коса.

През 1980г. повечето фалшиви продукти бяха произвеждани в САЩ и в Европа. Днес не е така. Над 80% от съставките за ментетата се правят в Индия и Китай. Там регулаторните органи са недостатъчно финансирани и не разполагат с ресурс да следят огромните си пазари на стотици, дори хиляди производители.

Как може да се разбере дали един продукт е фалшив?

Тези проверки се извършват предимно в специални лаборатории. Но какво се случва там?

Първа стъпка: документира се пробата;

Втора стъпка: физически тест. Когато обърнете блистера, цветът на логото се променя от син на лилав;

Трета стъпка:  прави се химичен анализ;

Четвърта стъпка: докладът се изпраща на регулаторните органи;

 „Средно разкриваме по едно престъпление на седмица. Това са случаи, които предаваме на полицията, или те го правят сами, на базата на обучението, което са получили от нас.”, коментира Брайън Донъли, експерт на Pfizer. „Много е важно да бъдем търпеливи, когато открият продукт на Pfizer и видят името, знаят, че е наш продукт. Преминахме през всички регулаторни процеси, за да направим продуктите безопасни и ефективни”.

Черният пазар на фалшиви лекарства расте с 20%, отбелязват експертите и сигнализират органите на реда да вземат спешни мерки.