Любомир Трайков, който уби трима на булевард в Пловдив, получи още 2 г. затвор

Решението още не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд

22.07.2017 | 09:00 Редактор: Иван Берберов
Любомир Трайков, който уби трима на булевард в Пловдив, получи още 2 г. затвор

Апелативният съд в Пловдив увеличи от 4 г. на 6 г. затвор наказанието на Любомир Трайков, който уби при катастрофа на бул. "Руски" трима души, съобщиха от Съдебната палата.

Припомняме, че жестоката катастрофа стана на 18 ноември. На място загинаха Атанас Ламджиев и Виолета Стоянова. Няколко дни по-късно издъхна и тежко ранената при катастрофата студентка Полина Караиванова.

Въпреки жертвите Любомир първоначално бе пуснат на свобода срещу 15 000 лева гаранция. След протест на прокуратурата обаче бе върнат, предаде Dnes.bg.

Присъдата, която Окръжният съд определи преди няколко месеца, бе четири години "лишаване от свобода". Според второинстанционния съд обаче наказанието, което подсъдимият следва да изтърпи, е девет години "лишаване от свобода", но тъй като по делото е проведено съкратено съдебно следствие, по закон санкцията задължително се намалява с една трета.

В мотивите на Апелативния съд е посочено, че наказанието трябва да бъде увеличено поради високата скорост, с която подсъдимият Любомир Трайков е управлявал автомобил "Ауди А7" - 99 километра в час, която значително надвишава разрешената за движение в градски условия, установената концентрация на алкохол в кръвта - 0,8 промила, и това, че в резултат на пътния инцидент е причинена смъртта на трима души и е било застрашено здравето на още един пътник.

Отчетено е и поведението на водача на автомобила, в който са пътували пострадалите.

Апелативният съд увеличи и наказанието, с което подсъдимият е лишен от правото да управлява МПС - от шест на седем години.

Решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.