Обвиниха Божо Кравата като лидер на организирана престъпна група

Той отказал да дава обяснения по време на първия си разпит

20.10.2016 | 14:30 Редактор: Василия Пейчева
Обвиниха Божо Кравата като лидер на организирана престъпна група

Обвиниха Божидар Кузманов (Божо Кравата) за ръководене на организирана престъпна група за принуда, наркоразпространение и сексуална експлоатация, действала в региона на Слънчев бряг и Несебър, съобщиха от прокуратурата.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Кузманов е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Припомняме, че Божидар Кузманов бе задържан на 19 октомври 2016 г., след като сам се предаде в полицията във Велико Търново. В неговото заведение "4 you" на 8 юни бе извършено убийство и опит за убийство. Гардът на Божидар - Тодор славов, застреля гарда на Димитър Желязков - Митьо Очите Александър Алексиев.

33-годишният Божидар Кузманов е отказал да дава обяснения по време на първия си разпит като обвиняем, извършен късно снощи. Кузманов е поискал отвод на разследващия екип, заявявайки, че му няма доверие. Дори е излязъл с авангардно предложение - Бургас да се възползва от предстоящия референдум и да направи допитване за автономия на региона, тъй като и без това тук действали други закони, пише "24 часа".

Аналогични искания вече са изпратени до Върховна касационна прокуратура от останалите обвиняеми по делото "4YOU".

Божо Кравата бил доведен в бургаската полиция около 19 ч. Разследващите обаче изчакали час, за да пристигне и адвокат Димо Гочев. В негово присъствие е връчено постановлението за привличане на Кузманов като обвиняем за лидер на организирана престъпна група и принуда на скандинавски туроператор.

Себастиян Н. е един от основните свидетели по делото. Той обяснявал как е получавал заплахи от Божо и Иван Терзийски, поставен на второ йерархично стъпало в групата. Според запознати датският гражданин от албански произход не знаел добре български и все още не е ясно как се е осъществявала комуникацията между него и обвиняемите.