Бизнес интереси зад палежа на тютюневите складове в Пловдив?

Италианските братя Паоло и Рикардо Каральо искали да превърнат емблематичните сгради в луксозни апартаменти и офиси

25.08.2016 | 22:23 Редактор: Ирина Георгиева
Бизнес интереси зад палежа на тютюневите складове в Пловдив?

Зад палежа на тютюневите складове в Пловдив може да стоят провалени бизнес планове, научи "Труд". Италианските братя Паоло и Рикардо Каральо искали да превърнат емблематичните сгради в луксозни апартаменти и офиси.

През 2010 г. дружеството им Р.И.П.А. ООД, представлявано от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, поискало от Министерството на културата одобрение за "Комплексен инвестиционен проект за обществено и делово обслужване". От ведомството на министър Рашидов го отхвърлили, защото проектът предвиждал демонтаж на складовете, надстрояване и изграждане на подземни гаражи.

Тютюневите складове, които бяха подпалени в събота, са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов" (по имената на улиците, на които се намират). Освен това два от тях са декларирани и самостоятелно като културна ценност. 

От Министерство на културата съобщиха още, че сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Оттам добавиха, че са предали цялата документация на прокуратурата Складовете са закупени от Р.И.П.А. ООД през 2005 г. за 1,8 млн. лева от държавния по това време "Булгартабак".

Вчера от в. "Труд" са потърсили купувачите на складовете, за да ги попита защо не са охранявали и опазили своята собственост. От офиса им в Пловдив съобщиха, че не са в България, и ни препратиха към адвоката им Руслан Смилянов, който обясни, че няма отговор защо клиентите му не са опазили собствеността си.