На 26 септември започва делото за атентата в Сарафово

Дават ход на процеса след четиригодишо разследване на инцидента

23.08.2016 | 19:25 Редактор: Тодор Петров
На 26 септември започва делото за атентата в Сарафово

Делото за атентата на летище Сарафово ще стартира на 26 септември в Специализирания наказателен съд. То ще се гледа от съдия Аделина Иванова, която беше избрана със системата за случайно разпределение на делата. Освен нея,  по първия процес за тероризъм у нас  ще заседават съдия Виржиния Петрова и трима съдебните заседатели, съобщи БНР.

След четиригодишно разследване прокуратурата прати на съд задочно - Мелиад Фарах - австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. 

В обвинителния акт срещу тях е записано, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас  на 18 юли 2012 година,  при който загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин и самият атентатор. Ранени бяха и 35 туристи от Израел.

До задочните обвинения на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан  се стигна след като се провалиха опитите на българската прокуратура да ги осигури за процес тук през механизма на международната правна помощ. И към този момент те се издирват с червена бюлетина от "Интерпол".