Новият път на Европа?

Коментар на Аспарух Йорданов

26.11.2014 | 18:51
Новият път на Европа?

26 ноември 2014

 

В рамките на по-малко от 24 часа, две ключови речи бяха изнесени в Европарламента.

И двете бяха насочени към бъдещето на Стария континент; и двете очертаха сегашното състояние на икономическата и политическата система.

Най-напред Папа Франциск бе посрещнат на крака и с ръкопляскания от цялата пленарна зала.

В основата на 30-минутното си слово, произнесено от тържествената трибуна на ЕП, главата на Римокатолическата църква постави човешкото достойнство.

Ден след това председателят на Еврокомисията обяви създаванeтo на нова архитектура, насочена към отваряне на работни места, растеж и инвестиции в ЕС – за която ще бъдат отделени над 300 милиарда евро.

Изказванията и на Папата, и на Юнкер идват в момент, в който националистите набират огромна популярност в Европа, отделни области искат независимост, а имиграционната вълна от северна Африка и Азия се засилва.

В случая на Юнкер – обявяването на стъпките, които трябва да променят посоката пред страните от Евросъюза, беше очаквано – но нека не се заблуждаваме.

То бе направено в момент, в който се водят разследвания около миналото на председателя на еврокомисията и източването на редица страни, заобикаляйки данъчната система в тях.

По-интересна обаче е визитата на Папа Франциск, който реално се явява първият папа, който се обръща директно към Европарламента след края на Студената война – и то се обръща с критики и препоръки.

За какво говори главата на Римокатолическата църква и какво иска да промени той?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live