Лицата на справедливостта

Коментар на Аспарух Йорданов

25.11.2014 | 18:42
Лицата на справедливостта

25 ноември 2014

 

Хиляди хора, протестиращи срещу определения от тях като "отказ от правосъдие" акт, се събраха на много места в САЩ, като площад Times Square в Ню Йорк, както и във Вашингтон пред Белия дом.

Протести имаше и в Бостън, Филаделфия, Денвър, Сиатъл, Чикаго и Солт Лейк Сити.

Недоволството идва от факта, че съдът в американския град Фъргюсън отказа да повдигне обвинения срещу белия полицай, който преди 3 месеца застреля чернокожия тийнейджър Майкъл Браун по време на акция в малките часове на нощта.

В искане на справедливост, протестиращи изпочупиха прозорци на полицейски коли и сгради, няколко от които бяха плячкосани и подпалени.

Полицията се опита да разпръсне тълпата със сълзотворен газ, а сцените напомняха размириците, избухнали след смъртоносната стрелба на 9 август.

Тази новина много напомня на размириците в Лондон през 2011, когато полицията застреля наркодилър в северен Лондон, както и масовите палежи на коли в парижките предградия, също преди няколко години, когато тълпи от обезумели младежи се бореха за възтържествуването на истината и свободата, помитайки всичко по пътя си.

Какво точно се случва и защо тези новини започнаха да се поварят толкова често в последните 10 години?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live