Краят на QE епохата

Коментар на Аспарух Йорданов

30.10.2014 | 02:48
Краят на QE епохата

29 октомври 2014

 

Със затварянето на кранчето на количествените улеснения от страна на Федералния Резерв – тези които пророкуваха, че трилионите долари взет дълг ще предизвикат неконтролируема инфлация, се оказаха не дотам прави.

Въпреки това куонтитив ийзинга може да се окаже и не толкова безвреден.

Разбира се, че налице са страхове, заради огромните заеми към централните банки на големите развити страни. Когато програмата започна в края на 2008, редица анализатори предупреждаваха, че икономиката може да завие по неясен и неразчертан път в опасна територия.

Доверието в долара и британския паунд спадна чувствително, а инфлацията се очакваше да се качи до небесата и дори да се окажем в хиперинфлация стил 20те години на миналия век.

Е, в деня, в който Фед затваря тази дълга и интригуваща глава в дългата история на централното банкиране, спирайки изключителните покупки на облигации, то можем да кажем, че количествените улеснения бяха малко скучни – нещо като 50 нюанса на сивото, но без секса в него.

Защитниците на програмата ще кажат, че без QE икономиките на САЩ и Великобритания щяха да бъдат по-слаби и вероятността от още по-вредна дефлация щеше да бъде доста голяма, както и некотролируемо падане на цените, което да даде мощен стимул на домакинствата да отлагат покупките и по този начин да се навлезе в омагьосана порочна депресия.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live