Ще бъдат разкрити 312 секции в чужбина за референдума

Поради съображения за повишена опасност за сигурността на хората, секции няма да се откриват в Афганистан, Кабул, както и в Кандахар

05.10.2015 | 12:28 Редактор: Ирина Георгиева
Ще бъдат разкрити 312 секции в чужбина за референдума

В 45 държави ще бъдат разкрити 312 секции за националния референдум на 25 октомври, реши ЦИК.

Решението на ЦИК беше взето на 3 октомври като Комисията определи окончателно местата и броя на секциите за гласуване извън страната на националния референдум на 25 октомври 2015 г. Те са определени въз основа на приетите и обработени заявления за гласуване извън страната (електронни и на хартиен носител), съгласно обявените предварително места по чл. 14, т. 3 от ИК (при гласували не по-малко от 100 души в тези места през последните пет години), както и въз основа на предложения на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства.

Пълния списък на държавите и секциите по градове може да видите ТУК.

В ЦИК е постъпило писмо от МВнР с грами от посолство на България в Анкара и актуализирано предложение на Генералното консулство на България в Истанбул по предложение на ръководителите на изселническите организации на територията на този консулски окръг и писмо на Федерация "Балгьоч" в Бурса, с което се предлага да се редуцират обявените места за гласуване в Турция като се уточняват местата за откриване и броя на секциите в тях, поради предстоящи избори в приемащата държава и невъзможност за оказване на логистично и административно съдействие.

Поради съображения за повишена опасност за сигурността на хората, секции няма да се откриват в Афганистан, Кабул, както и в Кандахар.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.