ДПС с наказателно постановление от ЦИК за предизборна агитация

В края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих Лютви Местан преминава в своята реч от български на турски език

03.10.2015 | 10:57 Редактор: Ирина Георгиева
ДПС с наказателно постановление от ЦИК за предизборна агитация

ЦИК установи нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския в ДПС. В тази връзка Комисията оправомощава председателя на комисията да състави акт за установеното нарушение на ДПС, представлявана от Лютви Ахмед Местан. Това сочи справка на сайта на ЦИК във връзка със сигнал за нарушение на правилата за водене на предизборна кампания от ДПС, постъпил от ПП "ВМРО – Българско национално движение" и народни представители.

Сигналът в ЦИК е получен от Карлос Арналдо Контрера - пълномощник на ПП "ВМРО - Българско национално движение". В него се твърди, че при откриване на предизборната кампания на ПП ДПС са допуснати съществени нарушения на правилата за водене на предизборна кампания. Провеждана е агитация на чужд език в нарушение на чл. 181 ал. 2 от ИК, а също така, по време на концерта, съпровождащ откриването на кампанията, е изпълнена българската възрожденска песен за Райна Попгеоргиева, позната под името "Кой уши байрака", което по мнението на вносителите на сигнала, също представлява предизборно нарушение.

Към сигнала е приложено редовно заверено пълномощно на името на Карлос Арналдо Контрера, подписано от председателя на партията Красимир Каракачанов.

В писмо с вх. номер МИ-20-270/01.10.2015 г., изпратено от председателя на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, съгласно сключеното споразумение между СЕМ и ЦИК относно наблюдаването на предизборната кампания, се съдържа информация за това, че на 28 и 29 септември 2015 г. в програмите на множество доставчици на медийни услуги са излъчвани материали от откриването на предизборната кампания на ДПС в гр. Исперих. В материалите се съдържат кадри с изпълнение на песен на турски език.

В писмо подписано от 41 народни представители, се излага твърдението, че на посочения по-горе предизборен митинг на ДПС председателят на партията Лютви Местан за пореден път демонстративно и напълно съзнателно е нарушил разпоредбата на ИК по чл. 181, ал. 2, гласяща предизборната агитация да се извършва единствено и само на български език. Подписалите писмото настояват за "прилагането на закона в цялата му тежест", предвид многократните нарушения на чл. 181 ал. 2 от ИК, извършвани от председателя на ДПС.

От направената от ЦИК служебна проверка се установи, че изнесените в трите сигнала факти отговарят на истината.

В същото време обаче не може да се възприеме становището, изразено в сигнала на ПП "ВМРО - Българско национално движение", че изпълнението на песен на турски език представлява нарушение на правилата на предизборната кампания. Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство.

От друга страна, в края на своята реч на предизборния митинг на ДПС в гр. Исперих председателят на партията Лютви Ахмед Местан преминава в своята реч от български на турски език, като несъмнено отправя към присъстващите граждани призив за подкрепа на ДПС на предстоящите избори за кметове и общински съветници, и като посочва и датата, на която очаква тази подкрепа - 25 октомври 2015 г., деня на произвеждането на тези избори. По този начин председателят на ДПС нарушава разпоредбата на чл. 181 ал. 2 от ИК, която той още в началото на речта си определя като дискриминационна и противоречаща на европейските ценности.

Но несъгласието на един народен представител с действащи норми в българското законодателство не може да е причина за тяхното нарушаване. Предвид това и на основание чл. 181, ал. 2, чл. 495 и чл. 496 от ИК, з 1, т. 17 от ДР на ИК и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания ЦИК.